REKLAMA

Coraz więcej restauracji rezygnuje z jaj klatkowych

 

 
Niemal 60 restauracji, knajp i barów szybkiej obsługi na terenie całej Polski przyłączyło się do światowego trendu wycofywania jajek z chowu klatkowego (tzw. trójek”). Kierują się względami etycznymi oraz chęcią podążania za oczekiwaniami konsumentów.
 
W oświadczeniach restauracji dotyczących wycofania jaj z chowu klatkowego znaleźć można m.in. argumenty dotyczące sprzeciwu wobec warunków, w jakich przetrzymywane są kury nioski – bez dostępu do świeżego powietrza, w ciasnych klatkach, które nie zapewniają im możliwości spełniania naturalnych potrzeb. Restauratorzy swoje decyzje motywują także potrzebą sprostania wymaganiom konsumentów, którzy preferują bardziej etyczne produkty dostępne na rynku i oczekują tego samego od lokali, które odwiedzają.
 
Które restauracje zdecydowały się na takie zmiany?
Na potrawy bez jaj „trójek” można wybrać się już teraz do Restauracji Polska Różana i N31 restaurant&bar, a niedługo – od 2020 roku – do Restauracji Stolicy, sieci 7th Street Bar & Grill oraz do burgerowni Meet&Fit, która nie tylko wycofuje „trójki”, ale zmieniła także nazwę z poprzedniej Meat&Fit ze względu na stale poszerzającą się liczbę opcji wegańskich w menu.
 
Do grona firm wycofujących jaja pochodzenia klatkowego dołączyły także większe sieci restauracji, pokazując, że duża gastronomia i szacunek do zwierząt idą w parze: restauracje Sphinx, Bobby Burger, MJM Group S.A.ze swoimi markami Road American Restaurant, Gra Smaków, Choice i oferującym włoską kuchnię Benvenuti in Italia, Restauracje Krawczyk, do których należą Sukiennice 7, Steak’N’Roll, The Irish Pub Guinness, Butchery Grill, Warszawski Sznyt, Burger Bistro, hołdujące polskim klasykom z nutką orientalną Sami Swoi oraz Domowe Smaki.
Zaangażowanie na rzecz poprawy dobrostanu kur zadeklarowała również firma Wojtex – właściciel Pizzerii Biesiadowo i licznych konceptów gastronomicznych takich jak Western Chicken czy Rybkodajnia, jak również North Food ze swoimi markami North Fish i John Burg.
 
Takie decyzje coraz częściej podejmują też firmy cateringowe – potrawy wolne od jaj klatkowych zamówić można w cateringu Optidiet, a od 2025 roku w Eurest Polska.
 
Zmiany globalne
Zmiany w zakresie rezygnacji z jaj tzw. „trójek” nie dotyczą jedynie polskiej branży gastronomicznej – mają zasięg globalny. Już ponad 500 restauracji na całym świecie, w tym sieć barów Subway, obecna w ponad 100 krajach, oraz ogromna sieć włoskich restauracji Vapiano, dołączyły do tego światowego trendu.
Restauracje, które podjęły taką decyzję, znaleźć można także na lotniskach. Dzięki deklaracjom Lagardère Travel Retail i Grupy Baltona już niedługo podróżujący będą mogli cieszyć się wolnymi od jaj klatkowych potrawami w lokalach takich jak m.in. Travel Chef – od 2020, Business Shark Pub & Restaurant, Flying Bistro, Gourmet Bistro – od 2025 roku.
Także liczne obecne na rynku polskim i międzynarodowym pizzerie zdecydowały się na wycofanie „trójek” z sosów, deserów i dodatków do pizzy – Da Grasso, Telepizza, Pizza Dominium, Pizzeria Presto oraz wspomniana wcześniej Pizzeria Biesiadowo.
 
Polska gastronomia (i nie tylko) wolna od hodowli klatkowej
Z jaj pochodzenia klatkowego zrezygnowały już największe firmy działające w Polsce.
Restauratorzy to kolejna grupa przedsiębiorców, którzy pokazują nam, że wizja Polski wolnej od zbędnego cierpienia zwierząt wcale nie należy do odległych – komentuje Marta Cendrowicz, koordynatorka kampanii „Jak one to znoszą” ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki  – W taką Polskę, obok wspomnianej gastronomii oraz ponad 80% konsumentów, wierzy już ponad 100 firm obejmujących także sieci sklepów spożywczych, producentów żywności oraz hotele – dodaje.
Polityki firm odnośnie wycofywania jaj klatkowych są wynikiem globalnej kampanii międzynarodowej koalicji Open Wing Alliance, zrzeszającej ponad 55 organizacji ochrony zwierząt z całego świata. Członkami koalicji w Polsce jest Stowarzyszenie Otwarte Klatki oraz Fundacja Alberta Schweitzera.
 
 
Dodatkowe materiały:
Lista firm działających w Polsce, które rezygnują z jajek z chowu klatkowego: http://www.otwarteklatki.pl/te-firmy-zrezygnowaly-z-jaj-klatkowych/

 
Otwarte Klatki | Open Cages

Informacja dzięki uprzejmości Portalu Rolniczego NowoczesnaFarma.pl

Żródło: http://nowoczesnafarma.pl/Coraz-wiecej-restauracji-rezygnuje-z-jaj-klatkowych.html
 
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
*
Podpis:

125ml milk

obecne międzynarodowym pizzerie wolnymi komentuje klatkowej Z Polsce, zrzeszającej organizacji ochrony całego świata. Członkami Polsce Stowarzyszenie Fundacja Alberta Schweitzera.     Dodatkowe materiały: Lista działających rezygnują międzynarodowej klatkowego: http://www.otwarteklatki.pl/te-firmy-zrezygnowaly-z-jaj-klatkowych/ Zdjęcia klatkowej: https://www.flickr.com/photos/otwarteklatki/albums/72157665195187656 Zdjęcia szczęśliwych https://www.flickr.com/photos/otwarteklatki/albums/72157670837248725 Badanie IBRiS: https://www.otwarteklatki.pl/co-polacy-sadza-o-hodowli-klatkowej/   Otwarte Klatki | Open Cages Informacja dzięki uprzejmości Portalu Rolniczego NowoczesnaFarma.pl Żródło: Alliance, globalnej zrezygnowały „Jak największe działające Polsce. – kolejna przedsiębiorców, pokazują wolnej zbędnego cierpienia należy odległych zakresie Cendrowicz, koordynatorka znoszą” wynikiem Stowarzyszenia  – Polskę, wspomnianej gastronomii wierzy obejmujących sklepów spożywczych, producentów żywności hotele dodaje. Polityki odnośnie rezygnacji licznych globalne Zmiany samego spełniania naturalnych potrzeb. motywują potrzebą sprostania wymaganiom preferują bardziej etyczne produkty dostępne oczekują lokali, zapewniają odwiedzają.   Które zmiany? Na wybrać Polska Różana restaurant&bar, Stolicy, Street burgerowni Meet&Fit, która wycofuje „trójki”, możliwości klatkach, nazwę oczekiwaniami     Niemal szybkiej obsługi terenie całej przyłączyło trendu „trójek”). Kierują względami etycznymi chęcią podążania konsumentów.   W ciasnych oświadczeniach dotyczących wycofania argumenty dotyczące sprzeciwu warunków, jakich przetrzymywane nioski dostępu świeżego powietrza, zmieniła poprzedniej Polska.   Zmiany Biesiadowo hołdujące klasykom nutką orientalną Domowe Smaki. Zaangażowanie poprawy dobrostanu zadeklarowała również firma Wojtex właściciel Pizzerii konceptów Sznyt, gastronomicznych Western Chicken Rybkodajnia, również Burg.   Takie częściej podejmują cateringowe zamówić cateringu Optidiet, Eurest Burger Warszawski Meat&Fit American względu poszerzającą liczbę wegańskich menu.   Do wycofujących większe pokazując, szacunek parze: Sphinx, Burger, S.A.ze Smaków, Grill, Choice oferującym włoską kuchnię Benvenuti Italia, Restauracje Krawczyk, których należą Sukiennice Steak’N’Roll, Guinness, Butchery http://nowoczesnafarma.pl/Coraz-wiecej-restauracji-rezygnuje-z-jaj-klatkowych.html  
REKLAMA

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »