REKLAMA

Chmielarze i browarnicy w Panieńszczyźnie k. Lublina już 18 czerwca

Chmielarze i browarnicy w Panieńszczyźnie k. Lublina już 18 czerwcaSpółka Polski Eko Chmiel S.A. organizuje spotkanie dla rolników, plantatorów chmielu, specjalistów biotechnologów oraz browarników, piwowarów i producentów leków i kosmetyków na innowacyjnej plantacji chmielu we wsi Panieńszczyzna koło Lublina 18 czerwca tj. wtorek, od godz. 13.00 do 16.30. Na spotkaniu zaprezentowany zostanie działający chmielnik spełniający normy czystości [więcej...]

Carrefour Polska gromadzi przedstawicieli środowiska żywności i rolnictwa oraz zachęca do działania na rzecz demokratyzacji BIO w Polsce

Carrefour Polska gromadzi przedstawicieli środowiska żywności i rolnictwa oraz zachęca do działania na rzecz demokratyzacji BIO w Polsce Blisko 400 przedstawicieli najważniejszych podmiotów skupionych wokół polskiego rynku żywności konwencjonalnej i ekologicznej wzięło udział w pierwszym Kongresie Rolnictwa i Żywności Ekologicznej ECO FOOD 360, którego organizatorem był Carrefour Polska. Sieć zgromadziła najistotniejsze środowisko, aby upowszechniać wiedzę na temat żywności ekologicznej w Polsce oraz promować rozwój polskiego [więcej...]

Kto zostanie Rolnikiem Roku regionu Morza Bałtyckiego?

 Kto zostanie Rolnikiem Roku regionu Morza Bałtyckiego?Już w sobotę, 15 czerwca, dowiemy się, kto wygra krajowy etap konkursu WWF na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego. Zwycięzca lub Zwyciężczyni w nagrodę otrzyma 1 000 euro i będzie reprezentować nasz kraj w edycji międzynarodowej konkursu, gdzie do zdobycia jest aż 10 000 euro. Finał polskiej edycji konkursu odbędzie się podczas XX Mazowieckich Dni Rolnictwa w Płońsku. WWF już od 2009 r. przyznaje tytuł Rolnika Roku regionu Morza [więcej...]

Żywność genetycznie zmodyfikowana – głosy za i przeciw

Żywność genetycznie zmodyfikowana – głosy za i przeciwModyfikacje genetyczne to temat wzbudzający wiele emocji, zwłaszcza jeśli mamy na myśli zmodyfikowaną genetycznie żywność. Konsumenci nie tylko obawiają się nowości, ale przede wszystkim sztucznie wprowadzonych zmian, których skutki dla zdrowia człowieka i środowiska trudno przewidzieć. Czy obawy są uzasadnione? Poniżej prezentujemy stanowiska zwolenników i przeciwników żywności modyfikowanej genetycznie oraz [więcej...]

Czego osoby projektujące transport w miastach mogą nauczyć się od bobrów?

Czego osoby projektujące transport w miastach mogą nauczyć się od bobrów?  Bobry budują tamy, które spowalniają nurt rzeki i chronią ich siedliska. To zainspirowało dwóch laureatów konkursu „Renault Easy City. Design the Future” Jana Heymera i Wacława Marata do zaprojektowania centrum przesiadkowego w mieście przyszłości. Mieście o bogatych relacjach wewnętrznych, w którym ruch samochodów zostaje uspokojony, a każda część miasta staje się jego istotnym [więcej...]

MIÓD W GARŚCI, PSZCZOŁA NA DACHU. TOYOTA BOŃKOWSCY TWORZY PASIEKĘ NA DACHU SWOJEGO SALONU.

MIÓD W GARŚCI, PSZCZOŁA NA DACHU. TOYOTA BOŃKOWSCY TWORZY PASIEKĘ NA DACHU SWOJEGO SALONU.  Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa ONZ szacuje, że spośród 100 gatunków roślin uprawnych, które zapewniają 90% żywności na świecie, aż 71 jest zapylanych przez pszczoły. Greenpeace z kolei dodaje, że co trzecia łyżka jedzenia, którą spożywamy, zależy od procesu zapylania. Eksperci alarmują, że drastyczne zmniejszenie ich populacji może być jednym z największych ekologicznych kataklizmów. [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »