REKLAMA

Konsumenci unikają GMO – nie wiedzą, czy jest bezpieczne

Informacje Prasowe

Konsumenci unikają GMO – nie wiedzą, czy jest bezpieczne   Choć w Polsce nie można uprawiać genetycznie zmodyfikowanych roślin, na sklepowych półkach nie brakuje produktów zawierających GMO. Czy są one bezpieczne dla ludzi? Nie ma jednoznacznych informacji dotyczących wpływu GMO na organizm ludzki. Natomiast badania, które były prowadzone na zwierzętach nie są jednoznaczne. Konsumenci zachowują więc ostrożność i wolą unikać GMO. Największe znaczenie gospodarcze [więcej...]

Co dalej z paszami zawierającymi GMO?

Aktualności Ekologiczne

Co dalej z paszami zawierającymi GMO? W dniu 10 listopada 2020 r. Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o podjęcie działań legislacyjnych zmierzających do przedłużenia możliwości stosowania pasz z roślin genetycznie modyfikowanych w żywieniu zwierząt, w związku ze zbliżającym się terminem wejścia w życie przepisu art. 15 ust. 1 pkt 4 ustawy o paszach, który stanowi o zakazie wytwarzania, stosowania i wprowadzania do obrotu pasz [więcej...]

Co dalej z soją GMO?

Aktualności Ekologiczne

Co dalej z soją GMO? Zgodnie z obowiązującym obecnie memorandum na stosowanie soi GMO, ten strategiczny surowiec paszowy będzie można w Polsce stosować tylko do końca stycznia 2021 r. W związku z tą sytuacją Wielkopolska Izba Rolnicza na początku października wystąpiła do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z apelem o pilne podjęcie działań legislacyjnych umożliwiających dalsze stosowanie tej soi. Jest to niezwykle ważne [więcej...]

Produkty genetycznie modyfikowane

Informacje Prasowe

Produkty genetycznie modyfikowaneObecnie coraz częściej spotykamy się z oznaczeniami „bez GMO” lub „wolne od GMO” przez co coraz więcej osób zwraca na to uwagę. Coraz częściej konsumenci robiąc zakupy zwracają uwagę na jakość żywności, która ma trafić do koszyka, a potem na nasze stoły. Społeczeństwo, staje się coraz bardziej świadome tego, że jedzenie warunkuje zdrowie i życie człowieka. Dlatego też tak istotna jest możliwość [więcej...]

Produkty genetycznie modyfikowane

Informacje Prasowe

Produkty genetycznie modyfikowaneObecnie coraz częściej spotykamy się z oznaczeniami „bez GMO” lub „wolne od GMO” przez co coraz więcej osób zwraca na to uwagę. Coraz częściej konsumenci robiąc zakupy zwracają uwagę na jakość żywności, która ma trafić do koszyka, a potem na nasze stoły. Społeczeństwo, staje się coraz bardziej świadome tego, że jedzenie warunkuje zdrowie i życie człowieka. Dlatego też tak istotna jest możliwość [więcej...]

Polska wolna od GMO

Aktualności Ekologiczne

Polska wolna od GMO   Jak informuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa w 2019 roku po raz drugi prowadzono kontrolę upraw pod kątem przestrzegania zakazu uprawy roślin GMO – czyli organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Kontrolą tą objęto: kukurydzę, rzepak jary i ozimy oraz soję. Łącznie wykonano 3 077 kontroli na terenie całego kraju, w tym: 509 kontroli materiału siewnego (298 próbek kukurydzy, 173 próbek [więcej...]

Kontrole przestrzegania zakazu uprawy roślin GMO w 2019 r.

Aktualności Ekologiczne

Kontrole przestrzegania zakazu uprawy roślin GMO w 2019 r.W 2019 roku Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa po raz drugi prowadziła kontrolę upraw pod kątem przestrzegania zakazu uprawy roślin GMO - organizmy genetycznie zmodyfikowane (ang. genetically modified organism). Od 2018 kontrolą tą objęty jest szerszy zakres upraw w porównaniu z kontrolami wykonywanymi w latach poprzednich.   Kontrolą objęto: kukurydzę, rzepak jary i ozimy oraz soję. Wykonano łącznie [więcej...]

Kontrole przestrzegania zakazu uprawy roślin GMO w 2019 r.

Aktualności Ekologiczne

Kontrole przestrzegania zakazu uprawy roślin GMO w 2019 r.W 2019 roku Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa po raz drugi prowadziła kontrolę upraw pod kątem przestrzegania zakazu uprawy roślin GMO - organizmy genetycznie zmodyfikowane (ang. genetically modified organism). Od 2018 kontrolą tą objęty jest szerszy zakres upraw w porównaniu z kontrolami wykonywanymi w latach poprzednich.   Kontrolą objęto: kukurydzę, rzepak jary i ozimy oraz soję. Wykonano łącznie [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »