REKLAMA

Żywność genetycznie zmodyfikowana – głosy za i przeciw

Informacje Prasowe

Żywność genetycznie zmodyfikowana – głosy za i przeciwModyfikacje genetyczne to temat wzbudzający wiele emocji, zwłaszcza jeśli mamy na myśli zmodyfikowaną genetycznie żywność. Konsumenci nie tylko obawiają się nowości, ale przede wszystkim sztucznie wprowadzonych zmian, których skutki dla zdrowia człowieka i środowiska trudno przewidzieć. Czy obawy są uzasadnione? Poniżej prezentujemy stanowiska zwolenników i przeciwników żywności modyfikowanej genetycznie oraz [więcej...]

Podejście do etykietowania żywności GM (genetycznie modyfikowanej) w Polsce i wybranych krajach trzecich.

Informacje Prasowe

 Podejście do etykietowania żywności GM (genetycznie modyfikowanej) w Polsce i wybranych krajach trzecich.Ekspert projektu „Wolne od GMO” prof. dr hab. Andrzej Babuchowski na podstawie Centre for Food Safety The Government of the Hong Kong Special Administrative Area wyjaśnia jakie są różnice w sposobie etykietowania żywności modyfikowanej genetycznie w Polsce i wybranych krajach trzecich. Podejścia regulacyjne dotyczące etykietowania żywności zmodyfikowanej genetycznie różnią się w poszczególnych krajach [więcej...]

Rośnie popularność CERTYFIKACJI NON GMO w Polsce

Informacje Prasowe

Rośnie popularność CERTYFIKACJI NON GMO w PolsceCertyfikat VLOG (non GMO), dotychczas znajdujący zastosowanie głównie w branży mleczarskiej, staje się coraz bardziej popularny w innych sektorach produkcji żywności. Według ekspertów Bureau Veritas Polska, wzorem zachodnich wytwórców niebawem także polscy producenci wołowiny, wieprzowiny oraz jaj i drobiu będą chętniej zabiegać o certyfikację VLOG.     Wzrost znaczenia niemieckiego certyfikatu [więcej...]

Polska Izba Mleka wnioskuje o zatwierdzenie znaku jakości „Bez GMO” w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Informacje Prasowe

Polska Izba Mleka wnioskuje o zatwierdzenie znaku jakości „Bez GMO” w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju WsiJako społeczeństwo rozwijające się dopiero od niedawna poczuliśmy konieczność dbania o swoje zdrowie również poprzez wybór właściwej diety i produktów wysokiej jakości. Konsumenci stają się coraz bardziej wymagający, zwracają uwagę na to co jedzą, interesuje ich skąd pochodzą produkty i jak powstała żywność którą spożywają. Niestety na polskim rynku brak uregulowań prawnych, umożliwiających [więcej...]

8 kwietnia Międzynarodowy Dzień Opozycji Przeciw GMO

Informacje Prasowe

8 kwietnia Międzynarodowy Dzień Opozycji Przeciw GMO  GMO (organizmy modyfikowane genetycznie) - powstają sztucznie na skutek wprowadzenia obcych genów. Tego rodzaju zmian dokonuje się dla otrzymania pożądanych cech np. odporności na choroby, szybszego wzrostu, walorów smakowych. Temat GMO wzbudza wiele emocji zarówno ze strony zwolenników, jak i przeciwników. Jednak niezależnie od tego po której stronie się opowiemy należy pamiętać, że modyfikacje [więcej...]

Jakie korzyści płyną z otrzymania certyfikatu „Bez GMO”?

Informacje Prasowe

Jakie korzyści płyną z otrzymania certyfikatu „Bez GMO”?Celem standardu Polskiej Izby Mleka (PIM) „Bez GMO” jest promocja najlepszych praktyk w zakresie produkcji wyrobów mleczarskich wolnych od GMO. Zgodnie z zasadami i przepisami, aby móc umieścić dane oświadczenie czy treść na opakowaniu produktu spożywczego należy potwierdzić, że wszystkie czynniki zostały prawidłowo wdrożone. Certyfikat „Bez GMO” jest niezależną oceną realizowaną na zlecenie [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »