Trzeba mieć świadomość, że kontakt z pestycydami jest szkodliwy dla zdrowia człowieka, dlatego tak ważne jest, aby przed spożyciem warzyw czy owoców pamiętać o ich umyciu.
W jakich produktach wykryto najwięcej pestycydów
Produkty, w których wykryto najwięcej pestycydów to: jabłka, truskawki, nektarynki, brzoskwinie oraz szpinak. Dane na temat ilości pestycydów w warzywach i owocach zebrała organizacja Environmental Working Group (EWG).
Które produkty zawierają najmniej pestycydów
Według badań przeprowadzonych przez organizację EWG produktami, które zawierały najmniej pestycydów były: kukurydza, ananas, cebula, mango, szparagi, bakłażan, awokado i groszek.
Skutki pozostałości pestycydów dla zdrowia
Według informacji przekazanych przez Światową Organizację Zdrowia (ang. WHO) pestycydy mają bezpośredni wpływ na płodność, a dokładnie wywołują niepłodność u ludzi, oraz na pojawienie się nowotworów złośliwych, a także wad wrodzonych.
Analiza pozostałości pestycydów
Analiza pozostałości pestycydów w produktach spożywczych obejmuje stosowanie odpowiednich technik izolacji i wzbogacenia oraz specjalnej procedury analitycznej umożliwiającej ich identyfikację i precyzyjne oznaczenie ilościowe. Przeprowadzenie analizy pozostałości pestycydów w artykułach spożywczych można zlecić akredytowanemu laboratorium, takiemu jak Laboratorium Instytutu Agronomicznego Fertico.
Zakres badań Laboratorium obejmuje:
• analizę jakościową i ilościową pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz w glebie,
• analizę jakościową i ilościową pozostałości pestycydów w określonych częściach roślin,
• badania pestycydów do celów rejestracji środków ochrony roślin.