REKLAMA

Z myślą o przyszłych pokoleniach

 

 
Pierwsza połowa XX wieku była epoką dynamicznego zastępowania siły ludzi i zwierząt maszynami rolniczymi. Druga połowa to intensywny rozwój chemii – pestycydów i nawozów sztucznych. Na szczęście przełom wieku okazał się punktem zwrotnym – zahamowaniem uprzemysławiania rolnictwa. Teraz produkcja żywności musi być przyjazna środowisku naturalnemu. Rolnictwo jest jedną z istotniejszych dziedzin działalności człowieka, która w olbrzymim stopniu wpływa na środowisko i zachodzące w nim procesy, determinuje je. Stale rosnące znaczenie rolnictwa zrównoważonego skłania naukowców, producentów środków produkcji i samych rolników do odkrywania sposobów, które umożliwią maksymalne ograniczenie stosowania nawożenia mineralnego i środków ochrony roślin przy jednoczesnym zachowaniu wysokich plonów o dobrych parametrach handlowych. Przed producentami żywności stawiane są coraz bardziej rygorystyczne wymagania związane z jakością płodów rolnych. Obecnie istotny jest nie tylko ich wygląd i walory smakowe, ważna jest także zawartość składników pokarmowych czy też brak pozostałości substancji szkodliwych. Coraz większa rzesza konsumentów sprawdza w jaki sposób dany artykuł został wytworzony, także pod kątem dbałości o środowisko naturalne.
 
Producenci żywności i jej dystrybutorzy na opakowaniach zamieszczają coraz więcej informacji, nie tylko o wartości odżywczej czy energetycznej, ale także o metodzie uprawy lub hodowli. Standardem jest oznaczenie na etykietach jaj oraz stempel na skorupce każdego z nich określające metodę hodowli kur, od których pochodzą. Niektóre z dużych sieci handlowych wycofały się ze sprzedaży jaj pochodzących z chowu klatkowego. Polacy są konsumentami coraz bardziej świadomymi, chcą jeść nie tylko smacznie, ale zdrowo i „etycznie”.
 
Te wzorce sprzyjają popularyzacji zrównoważonych metod uprawy – efektywnej produkcji żywności o wysokiej jakości w sposób nie tylko nie zagrażający środowisku naturalnemu, ale wręcz poprawiający jego stan. Redukcja chemicznej ingerencji w agrokulturze przyczynia się także do ograniczenia negatywnego wpływu produkcji rolnej na środowisko. W tym kontekście kluczowe jest zachowanie równowagi celów produkcyjnych i środowiskowych poprzez stosowanie nawozów w optymalnych dawkach pokrywających potrzeby pokarmowe roślin pomniejszonych o ilości składników pokarmowych dostępnych bezpośrednio z gleby. Dlatego właśnie nawozy sztuczne coraz powszechniej zastępuje się preparatami poprawiającymi żyzność gleb, a tym samym znacząco zwiększającymi ilość składników pokarmowych, jakie rośliny mogą czerpać z tego źródła . Priorytetem plantatorów powinna być dbałość o glebę, spuściznę dla przyszłych pokoleń oraz efektywne dawkowanie substancji odżywczych i stymulujących.
 
Od lat prowadzone są intensywne prace badawcze nad wprowadzaniem do praktyki rolniczej rozwiązań, które pozwalają rolnikom i ogrodnikom na uzyskanie wyższych i lepszych jakościowo plonów, a z drugiej strony przyczyniają się do zmniejszenia niekorzystnego oddziaływania na środowisko naturalne. Standardem w ciągu ostatnich lat stało się włączanie do zabiegów agrotechnicznych preparatów o działaniu biostymulującym. Usprawniają one proces wzrostu i rozwoju roślin, oddziałują na metabolizm. Aktywują pobieranie składników odżywczych z gleby, stymulują odporność na stresy. Same nie uczestniczą w regulacji procesów życiowych rośliny, lecz poprawiają je i usprawniają bez modyfikowania naturalnych zachowań roślin. Dodatkowo preparaty tego typu zaopatrują plantacje w takie substancje, które w standardowych warunkach powstają w organizmie roślinnym w wyniku wielu skomplikowanych reakcji biochemicznych. Dostarczone w postaci preparatu biostymulującego ograniczają wydatek energetyczny roślin, a zaoszczędzona w ten sposób energia wykorzystywana jest do innych przemian, jak choćby efektywniejszego wzrostu. Antystresanty należą do tej grupy preparatów. Aktywują one naturalne systemy odpornościowe roślin oraz stymulują ich wzrost i rozwój. Dobrze, gdy w ich składzie jest łatwo przyswajalny przez rośliny krzem, dzięki któremu stymulator wzmacnia ściany komórkowe oraz stymuluje szereg ważnych procesów życiowych w roślinie. Wzmocnienie ścian komórkowych to redukcja zagrożeń związanych z infekcjami chorób grzybowych, a także szkodników, owadów wyposażonych w ssący aparat gębowy. To także ograniczenie strat wody w procesie transpiracji. Zwiększa tolerancję na niekorzystne warunki uprawowe, przede wszystkim na deficyty wody, ogranicza wpływ stresu biotycznego spowodowanego przez patogeny i inwazję szkodników, stymuluje wzrost korzeni u młodych roślin, a przez to poprawia plonowanie, jakość i właściwości przechowalniczych plonów. Przykładem preparatu krzemowego, mineralnego stymulatora wzrostu spełniającego te funkcje jest Optysil. Jego zastosowanie gwarantuje bujniejszy wzrost roślin lepiej zaopatrzonych w składniki pokarmowe, bardziej odpornych na stres i infekcje. Preparat można stosować do wszystkich upraw roślinnych zarówno rolniczych, jak i ogrodniczych. Od tego roku rolnicy prowadzący uprawy w standardach rolnictwa ekologicznego mają do dyspozycji nowy nawóz Optysil Eko, który uzyskał pozytywną opinię Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa.
 
Innymi preparatami, które można zaliczyć do tej grupy są te oparte o aminokwasy. Ich stosowanie również wpisuje się w konwencję rolnictwa zrównoważonego. Z roku na rok rośnie liczba rolników stosujących tego typu stymulatory. Aminokwasy pozytywnie wpływają na metabolizm roślin, zwiększanie jakości i wielkości plonu oraz wspomaganie regeneracji po wystąpieniu różnego rodzaju stresów w czasie cyklu uprawowego. Jako składniki enzymów biorą udział w wielu ważnych procesach metabolicznych. Decydującą rolę odgrywają w przebiegu fotosyntezy prowadzącej do powstania węglowodanów niezbędnych roślinie do wzrostu. Włączenie takiego dolistnego oprysku koktajlem aminokwasowym poprawi ogólną kondycję i odporność roślin, zapewni lepsze plonowanie, a tym samym wzrost rentowności produkcji. Technologia ta jest całkowicie bezpieczna dla środowiska. Warto rozważyć użycie tego typu preparatu w celu regeneracji pozimowych uszkodzeń roślin ozimych.
 
Preparatów z grupy biostymulatorów jest już tak wiele, że nie sposób tu omówić wszystkich. A należy się spodziewać, że będzie ich jeszcze więcej, bowiem ich coraz powszechniejsze stosowanie odpowiada współczesnym trendom produkcji rolniczej i ogrodniczej. Z tej drogi nie ma już odwrotu. Jeśli producent chce otrzymać jak największy i najlepszy jakościowo plon, musi w odpowiedni sposób zadbać o żyzność gleby i kondycję roślin. Nie może zapominać, że współczesny konsument, odbiorca jego produktów, coraz dokładniej sprawdza, przy użyciu jakich metod i środków były one produkowane.
 
Anna Rogowska

Informacja dzięki uprzejmości Portalu Rolniczego NowoczesnaFarma.pl

Żródło: http://nowoczesnafarma.pl/Z-mysla-o-przyszlych-pokoleniach.html
 
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
*
Podpis:

125ml milk

zamieszczają opakowaniach dystrybutorzy handlowych sprzedaży dbałości efektywnej przyczynia agrokulturze ingerencji chemicznej Redukcja poprawiający wręcz naturalnemu, zagrażający Rolnictwo wysokiej zrównoważonych pochodzących popularyzacji sprzyjają wzorce „etycznie”.   Te zdrowo smacznie, jeść świadomymi, konsumentami Polacy klatkowego. naturalne.   Producenci kątem negatywnego nawożenia producentami handlowych. parametrach dobrych plonów wysokich zachowaniu jednoczesnym wpływa ochrony zachodzące stosowania stopniu procesy, maksymalne umożliwią determinuje sposobów, odkrywania rosnące samych znaczenie zrównoważonego producentów stawiane rygorystyczne wytworzony, która został artykuł dziedzin sprawdza konsumentów rzesza większa szkodliwych. działalności pozostałości człowieka, zawartość wymagania olbrzymim ważna smakowe, walory wygląd istotny Obecnie rolnych. płodów jakością związane ograniczenia wpływu naukowców, ciągu zahamowaniem proces Usprawniają biostymulującym. działaniu preparatów agrotechnicznych zabiegów włączanie stało ostatnich naturalne. zwrotnym oddziaływania niekorzystnego zmniejszenia przyczyniają strony drugiej plonów, uprzemysławiania lepszych wyższych uzyskanie rozwoju oddziałują rolnikom usprawniają powstają warunkach standardowych substancje, plantacje zaopatrują preparaty Dodatkowo zachowań naturalnych modyfikowania poprawiają metabolizm. rośliny, sztucznych. szczęście regulacji uczestniczą stresy. przełom okazał gleby, pobieranie punktem ogrodnikom pozwalają rolnej pokrywających sztuczne nawozy właśnie Dlatego gleby. bezpośrednio dostępnych ilości pomniejszonych pokarmowe potrzeby dawkach zastępuje optymalnych naturalnemu. poprzez środowiskowych produkcyjnych celów równowagi zachowanie kluczowe kontekście środowisko. powszechniej preparatami rozwiązań, spuściznę rolnictwa. praktyki wprowadzaniem badawcze intensywne prowadzone stymulujących.   Od produkcja dawkowanie efektywne pokoleń glebę, poprawiającymi dbałość powinna plantatorów Priorytetem źródła czerpać przyjazna pokarmowych, ilość zwiększającymi znacząco http://nowoczesnafarma.pl/Z-mysla-o-przyszlych-pokoleniach.html  
REKLAMA

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »