Niebieski certyfikat MSC już po raz drugi został uznany w Holandii za jedno z najlepszych oznakowań żywności pochodzącej ze zrównoważonych źródeł. Badanie benchmarkingowe zostało przeprowadzone na zlecenie holenderskiego Ministerstwa Rolnictwa, Środowiska i Jakości Żywności przez Milieu Centraal, holenderską fundację zajmującą się edukacją na temat środowiska naturalnego.
Spośród prawie 100 objętych badaniem certyfikatów i oznakowań ekologicznych jedynie 10 otrzymało tytuł „top keurmerk” (najlepsze oznakowanie ekologiczne), w tym certyfikat MSC, który uzyskał maksymalną liczbę punktów za wiarygodność i transparentność.
10 wyróżnionych w tym roku certyfikatów i oznakowań żywności pochodzącej ze zrównoważonych źródeł to: ASC, Beter Leven 2 en 3sterren, Demeter, EKO, europejskie logo żywności ekologicznej (Euro-liść), Fairtrade, MSC, On the way to PlanetProof, Rainforest Alliance i UTZ.
– Holenderscy konsumenci, którzy chcą dokonywać dobrych dla środowiska naturalnego, odpowiedzialnych wyborów, mogą gubić się w prawie 100 oznakowaniach ekologicznych, z jakimi mogą spotkać się na różnych produktach w Holandii. Dlatego bardzo nas cieszy inicjatywa Ministerstwa Rolnictwa, Środowiska i Jakości Żywności, która ułatwia konsumentom ten wybór. Jesteśmy również niezwykle dumni, że znak MSC jest jednym z dziesięciu najlepszych oznakowań żywności. – powiedział Hans Nieuwenhuis, Dyrektor Programu MSC w regionie Beneluksu. – Jest to druga edycja badań przeprowadzonych przez Milieu Centraal w Holandii i po raz drugi niebieski certyfikat MSC został uznany za jeden z najlepszych znaków, którym konsumenci mogą zaufać.
Mierzymy wysoko
Całkowita liczba ocenionych w tym roku certyfikatów i oznakowań ekologicznych wzrosła w porównaniu z liczbą oznakowań ocenianych podczas pierwszej edycji badania przeprowadzonej w 2016 r. Jednak liczba certyfikatów i oznakowań uznanych za „top keurmerk” zmniejszyła się, odzwierciedlając tym samym tegoroczne wyższe kryteria oceny.
W drugiej edycji badań Fundacja Milieu Centraal dodała kilka nowych kryteriów oceny, między innymi sprawdzając czy organizacja ustanawiająca standardy stale dokonuje przeglądu i usprawnień wymagań określonych w standardzie, a także czy raportuje na temat skutków wprowadzonych zmian.
Od początku swojej działalności MSC zawsze dążyło do wprowadzania ciągłych usprawnień w Standardach i poddawało je cyklicznej rewizji. Niedawno została ogłoszona lista zagadnień kolejnej Rewizji Standardu Rybołówstwa MSC. Proces rewizji Standardu odbywa się w ścisłej współpracy ze wszystkimi zainteresowanymi stronami, w tym z przemysłem rybnym, organizacjami pozarządowymi, naukowcami i rządami państw. MSC publikuje również co roku szczegółowe raporty dotyczące wpływu działania organizacji i również pod względem tego kryterium oceny uzyskało dobre wyniki w przeprowadzonym przez Milieu Centraal badaniu.
– Bardzo ważne jest dla nas to, żeby wszyscy: od rybaków po sprzedawców, od naukowców i ekspertów aż po konsumentów, mieli zaufanie do niebieskiego znaku MSC oraz deklaracji dotyczących polityki w zakresie zrównoważonego rozwoju certyfikowanych firm i organizacji rybackich. Dlatego też bardzo cieszy nas wynik badania przeprowadzonego z inicjatywy holenderskiego rządu – podkreśla Anna Dębicka, Dyrektor Programu MSC w Polsce i Europie Centralnej. – Jednocześnie jestem przekonana, że podobne badania dotyczące wiarygodności certyfikatów i oznakowań ekologicznych, występujących na naszym rynku byłyby ogromnym ułatwieniem dla polskich konsumentów w podejmowaniu świadomych decyzji zakupowych.
Więcej informacji na temat Certyfikatu Zrównoważonego Rybołówstwa MSC można znaleźć na stronie: www.msc.org/pl
* * *
MSC (Marine Stewardship Council) jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową. Wraz z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie. Działania MSC obejmują wyróżnianie odpowiedzialnych praktyk rybackich certyfikatem MSC, certyfikację w łańcuchu dostaw, współpracę z partnerami biznesowymi oraz programy edukacyjne wpływające na decyzję zakupowe konsumentów na całym świecie.
Niebieski certyfikat MSC znajdujący się na produktach rybnych i owocach morza pochodzących ze zrównoważonych połowów, gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk, a produktami rybnymi i owocami morza będziemy cieszyć się zarówno my jak i przyszłe pokolenia.
Już ponad 350 rybołówstw z ponad 35 krajów świata posiada certyfikat MSC, a ponad 70 kolejnych przechodzi obecnie proces certyfikacji, co przekłada się na ponad 12% światowych połowów dzikich ryb z certyfikatem MSC. Dzięki temu na całym świecie dostępnych jest już ponad 29 000 produktów w ponad 100 krajach. W Polsce dostępnych jest już ponad 800 produktów, które można znaleźć w największych sieciach handlowych.
www.msc.org/pl