W niedzielę w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich przy ul. Brackiej 25 odbędzie się największy festiwal wegański w Polsce – Veganmania. Oprócz kultowych roślinnych dań i innowacyjnych produktów z całej Polski na miejscu będzie można kupić nietestowane na zwierzętach kosmetyki i pozbawione materiałów odzwierzęcych ubrania oraz wziąć udział w licznych wykładach i warsztatach.
Festiwal Veganmania organizowany jest przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki, promujące dietę roślinną oraz walczące o prawa zwierząt hodowlanych. Impreza cieszy się dużą popularnością – średnia liczba odwiedzających to około 6 tysięcy osób.
Uczestnicy warszawskiej edycji festiwalu będą mieli okazję spróbować wegańskich potraw serwowanych przez restauracje i firmy z całej Polski. Na miejscu będą dostępne roślinne wersje potraw m.in. kuchni polskiej, włoskiej, koreańskiej, wietnamskiej, czy syryjskiej, a także pozbawione składników odzwierzęcych wypieki i słodkości oraz substytuty serów i mięs. Będzie można też spróbować roślinnej nowości – Beyond Burgera, który smakiem przypomina wołowinę.
Na imprezie obecne będą ponadto marki oferujące naturalne, ręcznie robione kosmetyki, odzież i akcesoria wykonane bez użycia materiałów pochodzenia zwierzęcego, czy produkty dla zwolenników idei zero waste, takie jak przenośne składane kubki, czy wielorazowe słomki.
Goście będą również mogli wziąć udział w wykładach dotyczących m.in. roli diety w sporcie, czy etycznej mody oraz w szeregu spotkań autorskich. Dodatkowo organizatorzy przewidzieli panel dyskusyjny o roślinnych innowacjach kulinarnych.
Wydarzenie rozpocznie się w niedzielę, 12 maja, o godzinie 11:00 i potrwa do 19:00. Wstęp na imprezę kosztował będzie 5 zł, a pakiet VIP – 29 zł. Całkowity dochód z biletów przeznaczony zostanie na działalność Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
Program:
Strefa Spotkań - parter
12.00 - Spotkanie z Alicją Czerwińską, aktywistką, edukatorką, twórczynią inicjatywy Edukacja empatyczna
13.00 - Spotkanie z Agatą Wilkowską, autorką książki "Bez jaj".
14.00 - Spotkanie z Grzegorzem Łapanowskim, założycielem Fundacji Szkoła na widelcu, właścicielem Food Lab Studio i gospodarzem
wydarzenia Chefs For Change - Warszawa
15.00 - Spotkanie z Mamą na roślinach - Asją Michnicką, autorką książki, prowadzącą warsztaty Wegańskie posiłki dla całej rodziny (11.30 - II piętro)
16.00 - Spotkanie z Gniewomirem Skrzysińskim, ultramaratończykiem, weganinem,autorem książki "Bieganie na weganie"
17.00 - Spotkanie z Iloną Rabizo, aktywistką Otwartych Klatek, autorką książki W kieracie ubojni
Wykłady - III piętro
11.30 - "Etyka w modzie" - wykład Magdaleny Płonki, wykładowczyni Międzynarodowej Szkoły Kostiumografii i Projektowania Ubioru
12.30 - "Jak działa aktywizm w Otwartych Klatkach" - wykład Dobrosławy Gogłozy, Prezeski Stowarzyszenia Otwarte Klatki
13.30 - "Tłuszcze w sportowej diecie" - wykład dr Damiana Parola, dietetyka i psychodietetyka
15.00 - "Przyszłość jest roślinna” - Panel o innowacjach kulinarnych poprowadzi Orestes Kowalski (Everyday Hero). Gośćmi będą Karolina Kubala z Dobra Kaloria, Stan McGowan z Foodbrothers i Maciej Otrębski z RoślinnieJemy
16.30 - "Beyond beliefs" - wykład dr Melanie Joy, autorki książki "Ponad przekonaniami" wydanej właśnie w języku polskim (wykład odbędzie się w języku angielskim)
17.30 - "Boskie zwierzęta" - spotkanie autorskie z Szymonem Hołownią (poprowadzi Orestes Kowalski - Everyday Hero)
Kino - II piętro
Pokazy krótkich filmów o tematyce prozwierzęcej, w tym filmu "Klatki". O 14.00 pokaz filmu "Klatki z ukraińskimi napisami.
Warsztaty
11.30 - 13.00 - Wegańskie posiłki dla całej rodziny - warsztaty Asji Michnickiej, autorki książki "Mama na roślinach"
13.30 - 15.00 - Roślinne wariacje po włosku - warsztaty Leonardo Verde, poprowadzi szef kuchni Adam Siedlecki
Strefa Jasna Strona Mocy
11.00 - 19.00 - przestrzeń dla wszystkich osób zainteresowanych aktywnym trybem życia i zdrowym odżywianiem. Spotkać tu będzie można dietetyków, trenerów, aktywnych sportowców, zawodowców i amatorów: https://www.facebook.com/events/411138602775168/
###
Zdjęcia z zeszłorocznej edycji:
O Stowarzyszeniu Otwarte Klatki
Stowarzyszenie Otwarte Klatki powstało w 2012 r. po to, by zapobiegać cierpieniu zwierząt poprzez wprowadzanie systemowych zmian społecznych, dokumentowanie warunków chowu przemysłowego oraz edukację promującą pozytywne postawy wobec zwierząt. Otwarte Klatki działają na terenie całej Polski i mają 14 oddziałów, w takich miastach jak: Bielsko-Biała, Bydgoszcz, Częstochowa, Gdańsk, Katowice, Kraków, Lublin, Łódź, Olsztyn, Poznań, Rzeszów, Szczecin, Warszawa i Wrocław.
Otwarte Klatki mają również zagraniczne oddziały na Litwie, Ukrainie, w Estonii i Wielkiej Brytanii, znane pod szyldem Open Cages. Stowarzyszenie współpracuje z organizacjami z całego świata, w ramach koalicji Fur Free Alliance i Open Wing Alliance.
Otwarte Klatki | Open Cages
Celem Stowarzyszenia Otwarte Klatki jest zapobieganie cierpieniu zwierząt poprzez wprowadzanie systemowych zmian społecznych, dokumentowanie warunków chowu przemysłowego oraz edukację promującą pozytywne postawy wobec zwierząt. | Our goal is to prevent the suffering of animals through the introduction of systemic social change, documenting the conditions of factory farming and education to promote positive attitudes toward animals.