W dniach 10-11 kwietnia odbyło się Forum Agroturystów- Innowacje
w gospodarstwie agroturystycznym. Uczestnikami spotkania byli  właściciele gospodarstw agroturystycznych z naszego regionu. Projekt  został zrealizowany przez Lubuską Izbę Rolniczą i Sekretariat Regionalny  KSOW,
w gospodarstwie agroturystycznym „Gościniec na półwyspie” w Wysokiej, gmina Międzyrzecz.
W przytulnych wnętrzach uczestnicy podczas pierwszego dnia Forum mieli  okazję wysłuchać cyklu wykładów, przyjrzeć się pracy rękodzielników,
a następnie wziąć udział w warsztatach decoupage. Zgromadzonych powitała  Dyrektor LIR- Małgorzata Pałys, rozpoczynając jednocześnie część  dydaktyczną wykładem nt innowacyjności w gospodarstwach  agroturystycznych.  Pani Dyrektor podkreśliła rolę innowacji jako możliwość uzyskania  przewagi konkurencyjnej w branży. Zaproponowała wdrożenie nowych  rodzajów usług jak np.: mini SPA, e-usługi, wprowadzenie nowoczesnych  metod marketingowych, czy nowoczesnych i ekologicznych źródeł  pozyskiwania energii do gospodarstwa. Szczególne zainteresowanie wśród  obecnych wzbudziła idea Questingu: zwiedzanie z elementami gier  terenowych, wyprawy odkrywców, warsztaty edukacyjne.
agroturystycznych.  Pani Dyrektor podkreśliła rolę innowacji jako możliwość uzyskania  przewagi konkurencyjnej w branży. Zaproponowała wdrożenie nowych  rodzajów usług jak np.: mini SPA, e-usługi, wprowadzenie nowoczesnych  metod marketingowych, czy nowoczesnych i ekologicznych źródeł  pozyskiwania energii do gospodarstwa. Szczególne zainteresowanie wśród  obecnych wzbudziła idea Questingu: zwiedzanie z elementami gier  terenowych, wyprawy odkrywców, warsztaty edukacyjne.
Idea ta łączy we współczesnej turystyce rozrywkę, zabawę z edukacją,  emocję. Przykłady szlaków questingowych w Lubuskiem: Szlakiem solnym
po Nowej Soli oraz Szlak Krzyży Pokutnych. Zdecydowana większość szlaków  questingowych tworzy się w małych miejscowościach,  wsiach,
w gminach wiejskich. Ich tematyka dotyczy lokalnego dziedzictwa  kulturowego, obiektów i miejsc mniej znanych, jednak z unikatową  historią, co jest szansą dla małych miejscowości.
Po wystąpieniu Pani Małgorzaty Pałys Zgromadzeni mogli przyjrzeć się  pracy wikliniarskiej. Pan Zbigniew Wieczorek zaprezentował swoje wyroby,  opowiadając jednocześnie o ich wytwarzaniu. Produkty z wikliny, tj.:  osłonki, doniczki, huśtawki, koszyki, można z powodzeniem wykorzystać do  dekoracji własnego gospodarstwa, na pewno dodadzą uroku niejednemu  wnętrzu. Prowadzący podał przykłady wykorzystania większych wytworów:  płotków czy nawet całych kompleksów: plac zabaw dla najmłodszych z  domkami
z wikliny. Zainteresowanie wzbudził rodzaj wikliny używany do  wyplatania, Uczestnicy oczywiście pytali o pracochłonność, stopień  trudności takiej pracy i o ceny gotowych wyrobów.
Następnie głos zabrała Katarzyna Frąckowiak. W swoim wystąpieniu pt.:  „Warsztaty kulinarne w gospodarstwie agroturystycznym- innowacyjny  sposób przyjmowania gości” zaprezentowała atrakcyjne formy spędzania  czasu,  warsztaty kulinarne, rękodzielnicze dla dzieci
warsztaty kulinarne, rękodzielnicze dla dzieci
i dla dorosłych. Wsród warsztatów rękodzieła przybliżyła m.in.:  decoupage, sutasz, quilling, papierową wiklinę, masy plastyczne,  filcowanie, scrap booking, wire wrapping czy makramę. Duże  zainteresowanie wzbudziła idee prowadzenia warsztatów rękodzielniczych z  wykorzystaniem materiałów ekologicznych, tj.: papierowa wiklina, słoma,  drewno, kora, nici, bawełna, len.
Kolejny wykładowca, Paweł Sas przedstawił prezentację nt: „Jak promować  swoje gospodarstwo w Internecie- strona internetowa wizytówką  gospodarstwa agroturystycznego”. W obecnych czasach Internet jest  globalnym narzędziem służącym przede wszystkim informacji. Za jego  pośrednictwem można zaprezentować swoje gospodarstwo i stworzyć  możliwość nawiązania kontaktu z potencjalnym klientem. P. Sas w swoim  wystąpieniu podkreślał coraz większą dostępność Internetu, co za tym  idzie, szersze możliwości promowania się. Mimo iż największą grupą  wiekową używającą tego medium są osoby w przedziale wiekowym 16-24 lat,
to coraz więcej starszych osób potrafi przeszukiwać zasoby Internetu.
Podał przykład darmowej Bazy Agroturystycznej: Lubuskie Stowarzyszenie  Gospodarstw Agroturystycznych, umożliwiającej promowanie się. Ten temat  wzbudził spore zainteresowanie wśród Uczestników Forum. Padały pytania
o inne, płatne serwisy, o tworzenie własnych stron i ich pozycjonowanie.  Poruszono także kwestię obecności gospodarstw agroturystycznych
na portalach społecznościowych oraz fakt bezprawnego wykorzystywania  danych niektórych gospodarstw na innych portalach. W swojej prezentacji  Paweł Sas zawarł także pożyteczne informacje o projektowaniu wizualnym  strony i przypomniał o najistotniejszych rzeczach umieszczanych na  stronach internetowych. Ponadto omówił innowacyjne podejście do strony-  mianowicie umieszczanie na niej kodu QR zawierającego informacje
nt danego gospodarstwa. Istnieją na rynku darmowe programy do tworzenia tego typu kodów.
Kolejnym punktem programu było wystąpienie Pani Jolanty Filipowicz nt zagród edukacyjnych
w gospodarstw agroturystycznych. Pani Jolanta
od 17 lat prowadzi gosp. Agroturystyczne,
w którym realizuje ścieżki edukacyjne. Opowiedziała o swoich początkach: zawsze chciała pracować
z dziećmi, była wychowawcą kolonijnym. Przedstawiła ideę  nadzorowaną przez Ośrodek Doradztwa Rolniczego
w Brwinowie, organizujący szkolenia;  strona internetowa, na której można znaleźć szczegółowe informacje: http://www.zagroda-edukacyjna.pl.
W swoim gospodarstwie „Koziołek Suchodołek w nowej zagrodzie” Pani  Jolanta przyjmuje wycieczki szkolne i zorganizowane grupy dzieci głównie
w maju/ czerwcu i wrześniu/październiku. Początkowo wysyłała listy ze  swoją ofertą do szkół, teraz ma własną stronę internetową, ale najwięcej  klientów zdobywa z polecenia. Przedstawiła także warunki niezbędne do  prowadzenia zagrody edukacyjnej: posiadanie gospodarstwa rolnego; sali  lub zadaszonej wiaty i toalety. Potrzebne jest także zgłoszenie do  właściwego Ośrodka Doradztwa Rolniczego oraz oczywiście pomysł.  Prowadząca opisała przebieg przykładowych warsztatów: Laboratorium  smaków, w którym zwiedzający mają okazję spróbować potraw zrobionych z  produktów gospodarstwa. Dzieci odwiedzające tę zagrodę otrzymują  prezenty związane z gospodarstwem, ekologiczne gadżety, zdjęcia, które  są formą promocji miejsca.
Inną formę wyróżnienia swojego gospodarstwa na tle innych przybliżyła  Pani Danuta Bancewicz- Dyrektor Wydziału Rolnictwa i Rozwoju Wsi w  Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubuskiego. Mianowicie: Produkty  Tradycyjne Województwa Lubuskiego. Produkt tradycyjny to produkt  spożywczy chroniony prawem polskim lub prawem Unii Europejskiej,  wytwarzany
z tradycyjnych surowców, posiadający wyjątkowe cechy i właściwości  wynikające z tradycyjnych metod produkcji. W województwie lubuskim  zarejestrowanych jest 27 produktów tradycyjnych. Pani D. Bancewicz  przybliżyła szczegółowe przepisy i procedurę składania wniosku o nadanie  tytułu Produkt Tradycyjny, zaprezentowała wzór wniosku. Najtrudniejszą  rzeczą jest udowodnienie, że dany produkt czy potrawa był wytwarzany
w takiej formie i w tym regionie przez conajmniej 25 lat, jednak  prowadząca podpowiedziała jak to zrobić. Można spróbować odszukać stare  publikacje, książki, gazety; rodzinne zdjęcia uwieczniające potrawy,  etykiety
ze słoików; można także zasięgnąć opinii etnografa. Wśród korzyści
z posiadania takiego produktu wymieniła wyjazdy na imprezy promujące
i targi. Od kilku lat, co roku odbywa się konkurs „Nasze Kulinarne  Dziedzictwo”, który ma na celu  wyłonienie tradycyjnych produktów  żywnościowych  o charakterze  regionalnym. Prestiżowe nagrody” PERŁA” przyznawane są przez Kapitułę Konkursu na szczeblu krajowym,
regionalnym. Prestiżowe nagrody” PERŁA” przyznawane są przez Kapitułę Konkursu na szczeblu krajowym,
a statuetki wręczane są na Międzynarodowych Targach „Polagra Food” w  Poznaniu. Uczestnicy Forum Agroturystycznego zauważyli, że wśród naszych  produktów brakuje ryb i dziczyzny, w które Lubuskie przecież obfituje.
Podczas kongresu zaprezentowano także krótki materiał nt alternatywnych  źródeł energii- fotowoltaiki. Przedstawiony został on na przykładzie  rozwiązania zastosowanego już w gospodarstwie agroturystycznym. Spotkał  się on z dużym zainteresowaniem. Prelegent musiał szczegółowo odpowiadać  na  pytania o materiały użyte do zbudowania ogniw czy o koszty takiego  przedsięwzięcia.
Szczególne zainteresowanie pań wzbudziła prezentacja przygotowana przez  Wojewódzki Ośrodek Koordynujący Populacyjny Program Wczesnego Wykrywania  Raka Piersi  przy Szpitalu Wojewódzkim SPZOZ w Zielonej Górze.  Zgromadzone panie miały okazję dowiedzieć się m.in.: jak przygotować się  na badanie, jak powinno ono przebiegać, jak często mogą wykonywać  badania bezpłatnie, kiedy potrzebne jest skierowanie. Ponadto  zaprezentowano na fantomie jak samemu zbadać piersi. Każda Uczestniczka  mogła spróbować wyczuć zmiany chorobowe na fantomie.
Przed obiadem przewidziano także czas na dyskusję. Żywiołowo  zaprezentowała się Pani Aneta Mazurek- Prezes Lubuskiego Stowarzyszenia  Gospodarstw Agroturystycznych. Zachęcała do przyłączenia się do  Stowarzyszenia, prezentując korzyści z tego płynące: reklamę na portalu,  szkolenia, wyjazdy studyjne, spotkania, panele dyskusyjne. Ona także  podkreśliła wagę Internetu w prowadzeniu gospodarstwa agroturystycznego.  Następnie wszyscy uczestnicy krótko przedstawili swoje gospodarstwa.  Okazuje się, że większość z nich wykorzystuje walory przyrodnicze
i historyczne regionu, serwowane są tam posiłki przygotowywane na bazie  produktów własnoręcznie wyhodowanych, a zdecydowana większość to  przedsięwzięcia rodzinne.
Po obiedzie przyszła pora na wykład i warsztat rękodzieła prowadzony  przez Panią Anetę Szamretę. Przedstawiła ona metody aranżacji wystroju  gospodarstwa, skupiając się na dekoracji przedmiotów metodą decoupage.  Była to wspaniała rozrywka dla zgromadzonych osób. Wszyscy pracowali 
w skupieniu, żeby osiągnąć jak najlepsze rezultaty swojej pracy. Jej efekty można teraz podziwiać
w galerii. Pisanki wielkanocne, koguciki, gąski
i kaczuszki prezentują się wspaniale.
Po kolacji przygotowanej przez gospodynię,
z użyciem ziół z ogrodu, przyszedł czas na relaks.
W cieple kominka Uczestnicy Forum dzielili się wrażeniami i wymieniali doświadczeniami
z prowadzenia gospodarstw agroturystycznych.
Drugi dzień Forum Agroturystów był dniem wyjazdu studyjnego. Jako że  region lubuski odświeża tradycje winiarskie, były to wyjazdy do dwóch  winnic, jako przykład wykorzystania dziedzictwa kulturowego z  nawiązaniem do tradycji. Pierwszym odwiedzonym miejscem był „Stara Winna  Góra” Górzykowo-  winnica należąca do Danuty i Marka Krojcig, położona w  okolicy Sulechowa. W malowniczo położonym miejscu oprócz winnicy  znajduje się Agroturystyczne Centrum Konferencyjno-Pensjonatowe  nawiązujące wystrojem do tradycji winiarskich. Po poczęstunku kawą i  ciastem przewidziano zwiedzanie winnicy z przewodnikiem. W 2001 roku  wyprodukowano pierwsze wina, pochodzące z 6 ha uprawy. Teraz winnica  produkuje wina czerwone wytrawne, białe półwytrawne, w planach jest też  produkcja wina  różowego. Właściciele winnicy czerpią z doświadczeń niemieckich winiarzy, dominuje produkcja ręczna (pielęgnacja jak
różowego. Właściciele winnicy czerpią z doświadczeń niemieckich winiarzy, dominuje produkcja ręczna (pielęgnacja jak
i zbiory). Podczas prezentacji sprzętu do produkcji wina, przewodnik  opisała przebieg procesu produkcji, oczywiście z zachowaniem tajemnic  firmy. Padały pytania o dopasowanie szczepów winogron, odpowiednich do  uprawy w naszym klimaciei ich pielęgnację. Wśród słuchaczy widać było  zainteresowanie tematem i chęć przełożenia zdobytej wiedzy na grunt  gospodarstw agroturystycznych. Z entuzjazmem oczekiwali następnej  winnicy.
Kolejnym miejscem, które odwiedzili Uczestnicy Forum Agroturystów była  Winnica Cantina w Mozowie, należąca do Karoliny i Mariusza Pacholaków.   Gości osobiście powitał Pan Mariusz, w towarzystwie Św. Urbana I,  którego wyrzeźbiona postać zdobi wejście do Winnicy. Patron m.in.  winnic, rolników, dobrych urodzajów stoi tuż obok zabytkowej beczki z  dawnej wytwórni winiaków Heinricha Raetscha, datowanej na przełom XIX/XX  wieku.
Na początku Pan Mariusz opowiedział co nieco o historii powstania winnicy
i  swoim prygotowaniu. Okazuje się, że pierwsze wino zrobił w 1999r.
w przydomowej piwnicy, przy pomocy ojca, z winogron zebranych na działce  rodziców i teściów. Decyzja o założeniu winnicy zapadła dwa lata przed  pierwszymi nasadzeniami w 2006roku. Dziś, na powierzchni 1 ha, na  ziemiach klasy III A i IV B dominują Riesling, Pinot Gris, Bianca,  Rondo, Regent, Dornfelder. Stok nachylony jest południowo, dzięki temu w  winnicy uzyskuje się stosunkowo słodkie, jak na nasz klimat wina.  Uczestnicy Forum mieli okazję spróbować 3 gatunków wytwarzanych w  Cantinie. Pierwszy z nich, Riesling z 2013 roku, białe wino, półsłodkie,  przypadło wszystkim do gustu. Gospodarz, w trakcie degustacji  przybliżył zgromadzonym kulturę picia wina, opowiedział o bukiecie oraz  podkreślił fakt, że nie dodaje się do niego cukru, cała wyczuwalna  słodycz jest naturalna. Zrodziło to sporo pytań, wywiązała się ożywiona  dyskusja nt odmian winnych krzewów, padały prośby
o szczegóły sadzenia, pielęgnacji i zbioru. Pan Mariusz chętnie dzielił  się wiedzą zdobytą poprzez samokształcenie oraz dzięki przynależności do  stowarzyszenia winiarskiego. Ponadto czerpie on wiedzę z doświadczeń  włoskich winiarzy.
 Drugim  degustowanym winem było półwytrawne, białe wino, złoty medalista IV  Ogólnopolskiego Konkursu Win 2013, Grand Prix Winobranie 2013- Mosauer  (Riesling) z 2012 roku. Wytwarzane całkowicie bez dodatku cukru ani  wody. Pan Mariusz musiał odpowiedzieć na wiele szczegółowych pytań o  jego produkcję. Przedstawił proces fermentacji, wytwarzania, zdradził  nawet gdzie kupuje drożdże winne.
Drugim  degustowanym winem było półwytrawne, białe wino, złoty medalista IV  Ogólnopolskiego Konkursu Win 2013, Grand Prix Winobranie 2013- Mosauer  (Riesling) z 2012 roku. Wytwarzane całkowicie bez dodatku cukru ani  wody. Pan Mariusz musiał odpowiedzieć na wiele szczegółowych pytań o  jego produkcję. Przedstawił proces fermentacji, wytwarzania, zdradził  nawet gdzie kupuje drożdże winne.
Ostatnim winem, którego dane było uczestnikom spróbować, było wino  nietypowe. Portorosa, produkowane z owoców dzikiej róży, wino o pięknym  bursztynowym kolorze, półsłodkie z 2010 roku. Pan Pacholak wymienił  również typowe błędy w wytwarzaniu wina, szczegóły przesączania
i filtrowania. Opisał również trudy pracy winiarza, zachęcając  jednocześnie do zakładania swoich winnic, jako formy promocji  gospodarstw agroturystycznych. Zasygnalizował również chęć prowadzenia  warsztatów winiarskich w gospodarstwach agroturystycznych w naszym  regionie.
W cieniu wiaty, sfinansowanej częściowo z funduszy europejskich,
w przyjaznej atmosferze, Uczestnicy zdobyli nową wiedzę, którą chcą wykorzystać na własnym gruncie.
W trakcie dwóch dni prelekcji oraz warsztatów Uczestnicy Forum  Agroturystów 2014 mieli okazję nie tylko podpatrzeć nowe pomysły na  prowadzenie gospodarstw agroturystycznych, ale również, a może przede  wszystkim wymienić się doświadczeniami, wspierać się wzajemnie w idei  promowania polskiej wsi. Lubuska Izba Rolnicza i Sekretariat Regionalny  KSOW wyrażają nadzieję, że to wydarzenie przełoży się na jeszcze większy  rozwój agroturystyki w naszym regionie. Zapraszamy jednocześnie do  galerii zdjęć z Forum i wyjazdów studyjnych do winnic.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich
Europa inwestująca w obszary wiejskie
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach III schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013
Galeria zdjęć:
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/
Informacja dzięki uprzejmości Portalu Rolniczego NowoczesnaFarma.pl
Żródło: http://nowoczesnafarma.pl/FORUM-AGROTURYSTOW-Z-WIZYTA-W-WINNICACH.html
 
                        



































































