REKLAMA

Branża drobiarska pod lupą - ruszyła kampania “Frankenkurczak”

Frankenkurczak infografika 1Spośród setek milionów zwierząt hodowanych w Polsce ponad połowę stanowią brojlery - kury mięsne. W swojej najnowszej kampanii Stowarzyszenie Otwarte Klatki zwraca uwagę na problemy, z którymi wiąże się masowa produkcja drobiu i postuluje wprowadzenie systemowych zmian w hodowli tych zwierząt.

Według danych Komisji Europejskiej Polska jest największym producentem drobiu w Europie. Pomiędzy 2005 a 2015 rokiem około 2-krotnie zwiększyła się liczba hodowanych w kraju brojlerów. Jednocześnie spożycie zwiększyło się tylko o ok. 10%. Większość mięsa eksportowana jest do Niemiec, Wielkiej Brytanii i Francji. W sumie każdego roku w Polsce hodowanych jest ponad miliard kurczaków.

Jak wynika z raportów Głównego Urzędu Statystycznego1, zdecydowana większość z nich żyje na największych fermach przemysłowych. Takich obiektów jest co prawda stosunkowo mało (stanowią zaledwie 3,8% wszystkich gospodarstw), ale znajduje się na nich średnio aż kilkadziesiąt tysięcy kur. W rezultacie niemal cała produkcja (98%) pochodzi właśnie z mega-ferm.

Według organizatorów kampanii “Frankenkurczak” hodowla przemysłowa, która wypiera obecnie w Polsce tradycyjne rolnictwo rodzinne, skutkuje licznymi problemami związanymi z dobrostanem zwierząt.  

- Współczesne brojlery to efekt eksperymentów prowadzonych w latach pięćdziesiątych w Stanach Zjednoczonych. Celem było stworzenie rasy, która w jak najkrótszym czasie osiągałaby jak największą masę - wyjaśnia Marcin Niesyt, koordynator kampanii “Frankenkurczak” ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki -  Obecnie tempo wzrostu jest jeszcze większe - gdyby porównać to do rozwoju człowieka, 5-letnie dziecko ważyłoby 150 kg - dodaje.

Organizatorzy kampanii wyliczają szereg problemów zdrowotnych zwierząt, które są wynikiem tego rodzaju selekcji genetycznej. Tzw. szybkorosnące brojlery cierpią z powodu kalectwa (od silnego bólu do całkowitego bezruchu i braku możliwości stania na nogach), licznych chorób układu krążenia oraz chorób metabolicznych (niedotlenienie serca, przeciążenie wątroby), chorób mięśni, bolesnych urazów (zerwania ścięgien, pęknięcia kości), a także częstszych tzw. zespołów nagłej śmierci.

Drugim źródłem problemów jest nadmierne zagęszczenie na fermach - dopuszczalne normy w Unii Europejskiej to 33-42 kg/m3. Oznacza to w praktyce, że na każdego kurczaka przypada powierzchnia wielkości kartki A4. Tymczasem zajmujący się badaniami na temat dobrostanu zwierząt komitet SCAHAW2 wykazał, że nawet przy najlepszych systemach kontroli środowiska, przy zagęszczeniu powyżej 30 kg/m3 nieuniknione są poważne negatywne konsekwencje dobrostanowe: wysokie stężenie amoniaku i innych szkodliwych gazów w powietrzu, zranienia i obrażenia w wyniku wzajemnego przepychania i dziobania, a przede wszystkim brak możliwości ekspresji naturalnych zachowań, takich jak chodzenie i bieganie, czy grzebanie i dziobanie w ziemi.

- Kury to bardzo inteligentne stworzenia - mają indywidualne osobowości, są empatyczne, logicznie rozumują i wyciągają wnioski. Odczuwają też radość, strach i ból - mówi Bogna Wiltowska, współkoordynatorka kampanii - Jako europejscy liderzy w swoim obszarze gospodarki, polscy hodowcy drobiu powinni dyktować trendy również w zakresie społecznej odpowiedzialności i dobrostanu zwierząt - dodaje.

Organizatorzy kampanii “Frankenkurczak” wysuwają szereg postulatów skierowanych do branży drobiarskiej. Domagają się zmian w polityce hodowlanej, m.in. zmniejszenia zagęszczenia na fermach, rezygnacji z genetycznie zmodyfikowanych ras szybko rosnących oraz zapewnienia kurom większego dostępu do naturalnego światła i grzęd. Według Stowarzyszenia należy również zmienić stosowany obecnie sposób ogłuszania zwierząt przed ubojem z oszałamiania elektrycznego na gazowe. Szacuje się bowiem, że pierwsza metoda może być nieskuteczna dla 3% ptaków, czyli 27 milionów kur rocznie w Polsce.

Więcej szczegółów znaleźć można na stronie frankenkurczak.pl.

 

 

125ml milk

Frankenkurczak infografika 1
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach ekologicznych oraz przydatnych poradach możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

zapewnienia rosnących szybko zmodyfikowanych genetycznie sposób ubojem fermach, ptaków, stronie znaleźć szczegółów Polsce. Więcej rocznie nieskuteczna oszałamiania metoda pierwsza bowiem, Szacuje gazowe. elektrycznego rezygnacji zagęszczenia indywidualne radość, europejscy współkoordynatorka Wiltowska, mówi ból strach Odczuwają obszarze (zerwania wyciągają rozumują logicznie empatyczne, osobowości, liderzy gospodarki, zmniejszenia postulatów hodowlanej, polityce Domagają drobiarskiej. branży skierowanych wysuwają polscy odpowiedzialności społecznej zakresie trendy dyktować powinni hodowcy ścięgien, stania urazów większość mięsa eksportowana Niemiec, Wielkiej Brytanii Francji. miliard kurczaków. Jak wynika raportów Głównego Urzędu Statystycznego1, zdecydowana największych zwiększyło przemysłowych. Takich obiektów prawda stosunkowo (stanowią zaledwie wszystkich gospodarstw), znajduje średnio kilkadziesiąt tysięcy rezultacie Większość spożycie pochodzi wprowadzenie Spośród połowę stanowią mięsne. swojej najnowszej Stowarzyszenie zwraca uwagę problemy, którymi wiąże masowa postuluje systemowych Jednocześnie Pomiędzy brojlerów. liczba zwiększyła 2-krotnie około rokiem Europie. hodowli producentem największym Polska Komisji danych zwierząt. Według niemal właśnie bolesnych cierpią rozwoju człowieka, 5-letnie dziecko ważyłoby wyliczają zdrowotnych zwierząt, które wynikiem rodzaju selekcji genetycznej. szybkorosnące powodu większe krążenia mięśni, wątroby), przeciążenie serca, (niedotlenienie metabolicznych układu kalectwa licznych nogach), bezruchu całkowitego bólu silnego porównać jeszcze mega-ferm. Według Współczesne organizatorów hodowla przemysłowa, wypiera tradycyjne rolnictwo rodzinne, skutkuje licznymi problemami związanymi dobrostanem zwierząt.   - eksperymentów wzrostu osiągałaby  Obecnie koordynator Niesyt, Marcin wyjaśnia największą czasie prowadzonych najkrótszym stworzenie Zjednoczonych. Stanach pięćdziesiątych latach frankenkurczak.pl.    
REKLAMA

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »