W piątek 19 marca 2021 r. w Dzienniku Ustaw zostało opublikowane rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii, które określa aktualnie obowiązujące zasady. Na mocy tego dokumentu prowadzenie obiektów noclegowych turystycznych i miejsc krótkotrwałego zakwaterowania, w tym kwater dla gości, gospodarstw agroturystycznych jest zakazane. Wprowadzono jednak kategorie gości, dla których zakaz ten nie obowiązuje.
Rozporządzenie weszło w życie w sobotę 20 marca i będzie obowiązywać do 9 kwietnia 2021 r. Jak czytamy na stronie internetowej rządu: „Sytuacja epidemiczna w Polsce pogarsza się. Brytyjska mutacja koronawirusa powoduje, że liczba nowych zachorowań oraz osób hospitalizowanych znacząco rośnie. Dlatego, w trosce o zdrowie i życie obywateli, podjęliśmy decyzję o wprowadzeniu rozszerzonych zasad bezpieczeństwa w całej Polsce.”
W ubiegłym roku Święta Wielkanocne przypadały na czas pierwszego lockdownu. W związku z tym dopuszczalne było spędzenie tego czasu jedynie z domownikami. Niestety Wielkanoc 2021 też nie będzie tą tradycyjną, do której przyzwyczailiśmy się przez lata. Drugi rok z rzędu zderzamy się z „pandemiczną rzeczywistością” i zalecane jest spędzanie Świąt Wielkanocnych w bardzo wąskim gronie najbliższych, bez wyjazdów w tym okresie. Prowadzący gospodarstwa agroturystyczne rozkładają ręce, gdyż przez ostatnich kilka lat, Wielkanoc była czasem, kiedy goście tłumnie zjeżdżali się do wiejskich kwater. Niektóre agroturystyki, przygotowywały nawet specjalne oferty spędzenia tego wyjątkowego czasu w ich lokalizacjach. Podążając za trendami, liczne gospodarstwa agroturystyczne zaczęły się nawet specjalizować w organizacji tradycyjnych polskich Świąt Wielkanocnych. Przygotowywały bardzo starannie ofertę pobytu, podczas którego goście mogli spędzić czas w spokojnej, radosnej oraz rodzinnej atmosferze.
Odwiedzający agroturystykę mieli okazję uczestniczyć we wszystkich tradycyjnych obrzędach Wielkanocnych takich jak: malowanie jajek, przygotowanie i święcenie potraw w pobliskich kościołach, święcenie pól czy palenie ogniska. Gospodarstwa często oferowały gościom bardzo dobrą, zdrową i tradycyjną kuchnię z produktów pochodzących z ich własnego gospodarstwa. Odbywały się degustacje tradycyjnych, wiejskich wyrobów takich jak: kiełbasy, pasztety, pieczone mięsa i innych wyrobów wędliniarskich. Oferowany był również chleb z wiejskiego pieca, przetwory z mleka, pyszne baby i mazurki przygotowywane specjalnie przez gospodynię, korzystającą ze starych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Nigdy nie zapominano również o najmłodszych gościach, na których zawsze czekało mnóstwo niespodzianek m. in. poszukiwanie i malowanie jajek połączone z konkursem na najładniejszą pisankę, karmienie zwierząt, święcenie pola z gospodarzem, przejażdżki kucykiem oraz możliwość korzystania z placu zabaw i wszystkich atrakcji znajdujących się w gospodarstwie.
Całość wielkanocnych atrakcji zawsze uzupełniało świeże powietrze oraz piękne wiejskie tereny, które sprzyjały licznym spacerom i zwiedzaniu okolicznych zabytków. W tym roku zabraknie jednak tego „świątecznego ducha”, a gospodarze agroturystyk już liczą straty.
25.03.2021 r. na konferencji prasowej premier Mateusz Morawiecki oraz minister zdrowia Adam Niedzielski, poinformowali o nowych obostrzeniach, które będą obowiązywać od soboty 27 marca 2021 r. Rząd zdecydował się wprowadzić surowsze restrykcje w związku z pandemią koronawirusa, jednocześnie utrzymał też te obowiązujące od 19 marca, w tym dotyczące hoteli.
W ramach obowiązujących obostrzeń do 9 kwietnia 2021 zamknięte są obiekty noclegowe, z wyjątkiem hoteli robotniczych. Rozporządzenie wymienia jednak kategorie gości, których zakaz ten nie dotyczy. Z usług noclegowych (nie turystycznie, ale podczas wykonywania obowiązków służbowych) – mimo zakazu, mogą skorzystać m. in.: medycy, lotnicy i członkowie załóg samolotów, pracownicy statków i morskich platform wydobywczych i wiertniczych, kierowcy zawodowi (wykonujący transport drogowy) i obsada pociągów. Hotele wciąż są dostępne dla zarządców infrastruktury kolejowej zatrudnionych na stanowiskach bezpośrednio związanych z prowadzeniem i bezpieczeństwem ruchu kolejowego, osób wykonujących czynności zawodowe w zakresie realizacji inwestycji celu publicznego i pracowników podmiotów zapewniających ciągłość działania obiektów infrastruktury krytycznej systemu zaopatrzenia w energię. W miejscach noclegowych meldować mogą się pacjenci i ich opiekunowie, funkcjonariusze wielu służb mundurowych, żołnierze, zawodowi sportowcy, trenerzy i sędziowie sportowi, zdający egzaminy zawodowe, prawnicy w przypadku uczestnictwa w sprawach sądowych, członkowie misji dyplomatycznych, dziennikarze, kontrolerzy NIK, członkowie komisji egzaminacyjnych związanych z prawem, transportem, filmowcy i inni. Rozporządzenie z 19 marca szczegółowo opisuje, jakimi dokumentami wymienieni muszą poświadczyć wykonywanie obowiązków służbowych lub celowość zameldowania się w miejscu noclegowym.
Z autorem można skontaktować się poprzez adres email: wirgrod@wir.org.pl
Mirosława Żurek
Żródło: Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 19 marca 2021 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii (Dz.U. 2021 poz. 512), www.gov.pl, www.nocowanie.pl
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/
Informacja dzięki uprzejmości Portalu Rolniczego NowoczesnaFarma.pl
Żródło: http://nowoczesnafarma.pl/---Nieagroturystyczna----Wielkanoc.html