REKLAMA

XI Ogólnopolski Tydzień Wege 15- 21 maja 2017

Ogólnopolski Tydzień Wege to największa i najstarsza impreza promująca wegetarianizm i weganizm w Polsce. Co roku przez 7 dni Fundacja Viva! organizuje w różnych miastach Polski liczne wykłady, dyskusje, debaty, warsztaty kulinarne oraz plastyczne, happeningi, pokazy filmowe i akcje edukacyjne.

“Tegoroczna edycja będzie bardzo różnorodna. Każdy, niezależnie od wieku, znajdzie coś dla siebie: zarówno dzieci, jak i seniorzy. Temat wegeganizmu będzie ujęty całościowo - od troski o ciało, kończąc na samorozwoju i kwestiach moralnych. Wszystko będzie krążyło wokół naszych codziennych wyborów konsumenckich, bo choć nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, to właśnie one wpływają na los zwierząt ale i całej planety.” - mówi Prezes Fundacji Viva! Cezary Wyszyński.

Tydzień rozpoczynamy w poniedziałek 15. maja o godzinie 17:30 w Domu Braci Jabłkowskich, gdzie odbędzie się Gala Magazynu “Vege”. W planie m.in. występ zespołu Sound of Touch, przyznanie „Znaków V” dla produktów i usług wegańskich oraz Grand Prix Vege, którego tegorocznym laureatem została Dorota Sumińska. Tego dnia odbędzie się Polska premiera filmu “Food Choices” - wielokrotnie nagradzanego reżysera Michała Siewierskiego. Podczas trzyletniej podróży postanowił poznać prawdę o wyborach żywieniowych - jej efektami dzieli się właśnie poprzez swój film. Obala kilka mitów dotyczących żywności i diety, oferując unikalną perspektywę.

“Postawiliśmy na edukację w zakresie żywienia, bo zdajemy sobie sprawę z tego, że wiele osób wciąż boi się nie jeść mięsa, czy produktów odzwierzęcych. Tymczasem badania pokazują, że dobrze zbilansowana dieta roślinna jest znacznie zdrowsza od tradycyjnej polskiej kuchni, która funduje rodakom wiele chorób, także cywilizacyjnych. Zatem będziemy mówić o tym, o czym nie uczą w szkołach. Osoby, które już są na diecie roślinnej będą mogły dowiedzieć się o nowościach i pogłębić swoją wiedzę.” - tłumaczy Helena Chmielewska, koordynatorka Ogólnopolskiego Tygodnia Wege.

Mając na uwadze powyższe, podczas Tygodnia Wege zaplanowaliśmy szereg wydarzeń kulinarnych: „Para w kuchni” to spotkanie i pokaz kulinarny Karoliny i Macieja Szaciłło w Księgarni Świat Książki w Hali Koszyki. Poza wiedzą kulinarną autorzy opowiedzą jak relacje w kuchni odzwierciedlają relacje w życiu, a także podzielą się prostymi sposobami i ćwiczeniami na szczęśliwy związek. Na przybyłych gości czekają świetne niespodzianki. „Vegushka zdrowo inspiruje” to pokaz kulinarny w Restauracji Ambasada przy ul. Foksal 1. Zaprezentuje proste dania rawfood, m.in. sałatkę z kalafiora, gruszki z orzechem włoskim i kremowym dressingiem oraz tagliatelle z cukinii z awokado i pesto z młodej pokrzywy. „Sekrety kuchni indyjskiej ” to płatny warsztat kulinarny z Piotrem Henschke. Uczestnicy nauczą się jak zrobić ryż basmati z przyprawami i warzywami, curry ze smażonym tofu, okrę z ziemniakami, pakorę ze szpinaku i inne pyszne dania Wschodu. Zapraszamy też do wzięcia udziału w wykładzie i warsztatach kulinarnych z Jolantą Kleser-Naklicką autorką książki „LODOVO, czyli domowe, zdrowe lody, zimne desery i smoothie" podczas Targu Śniadaniowego. Katarzyna Gubała przejmie stery wegemamy i stworzy lunch dnia według swoich autorskich przepisów! Wstęp wolny, a na gości czekają: zniżki, vouchery i archiwalne numery Slowly Veggie. Ponadto nie zabraknie wykładów: „Udar mózgu – jak zmniejszyć ryzyko jego wystąpienia? ”(dr n.med Dariusz Szabela), „Perfekcyjna dieta roślinna: jak wygląda i czy łatwo ją zaplanować?” (dietetyk Iwona Kibil), “Mleko - dlaczego je pijemy i czy wychodzi nam to na zdrowie?” (dietetyk Małgorzata Sobczyk), „Budowanie masy mięśniowej na diecie roślinnej ” (trener Szymon Urban - Muły i Brokuły), “Komponowanie diety roślinnej w praktyce” (Instruktor Strong First/Ground Force Method/Flexible Steel Emil Stanisławski).

Dbanie o ciało to jednak nie tylko jedzenie, a nic tak nie zbliża ludzi jak wspólna pasja! „Jedz i ćwicz jak Mistrz” to spotkanie i trening biegowy z Oktawią Nowacką, medalistką Igrzysk Olimpijskich, Mistrzostw Świata, Mistrzostw Europy i Pucharów Świata w pięcioboju nowoczesnym oraz jej partnerem Krzysztofem Kuruc - byłym zawodnik pięcioboju nowoczesnego, Medalistą Mistrzostw Europy. Spotkanie skierowane jest zarówno do pasjonatów sportowych, jak i tych, którzy z WF-u brali zwolnienie. Na wspólnym treningu znajdzie się miejsce absolutnie dla każdego. Liczą się chęci i zapał do wspólnych ćwiczeń! Trening otwarty Vege Runners skierowany jest do osób bardzo początkujących, ale też dla zaawansowanych. W planie prawidłowa rozgrzewka, lekki bieg w parku, ćwiczenie ogólnorozwojowe oraz pogadanka o treningu, biegach, diecie i Vege Runners. Po treningu afterparty w BalBarze. Outdoor Training z Olą Malinowską pokaże jak w prosty sposób zmienić nawyki żywieniowe i jak trenować, by poczuć się silniej, zdrowiej oraz pewniej w swoim ciele. Uczestnicy dowiedzą się też jak efektywnie ćwiczyć z ciężarem własnego ciała bez konieczności dodatkowych sprzętów, jak poprawić swoją wydolność i siłę, a także mobilność, zdrowie stawów oraz kręgosłupa. Ćwiczenia będą odbywały się w zmiennym tempie (interwałowo) w oparciu o trening funkcjonalny z elementami jogi i Animal Flow. Podstawy kettlebells hardstyle to 1,5 godzinne szkolenie z podstaw pracy z odważnikiem. Szkolenie poprowadzą instruktorzy Akademii Kettlebells Warszawa: Emil Stanisławski - instruktor Strong First/Ground Force Method/Flexible Steel, członek kadry TOP TEAM Polska, redaktor portalu VeganWorkout.org.pl, weganin Marek Wierzbicki - instruktor Strong First/Flexible Steel, weganin.

Jednak Wege to nie tylko jedzenie i sport, to także sposób myślenia, dbania o siebie i środowisko. Monika Witkowska z Polskiego Instytutu Mindfulness zaprasza do praktykowania uważności. Uczestnicy dowiedzą się czym jest mindfulness i poznają wybrane techniki wspierające bycie "tu i teraz". W trakcie zajęć przeprowadzane będą także ćwiczenia pomocne w zgłębieniu sztuki pełnego skupienia na procesie jedzenia: na smakach, zapachach, myślach i uczuciach, które budzą się podczas posiłku i są z nim związane. Na spotkaniu z Katarzyną Konopą z PINK MINK Studio dowiecie się dlaczego istnieje kosmetyczny labirynt, czy jest szansa aby rynek stał się transparentny? Jak odnaleźć się w gąszczu marek, reklam i prawdy? Przybliżymy tematykę kosmetyków, opowiemy o prawnych i praktycznych aspektach testowania na zwierzętach. Na spotkaniu przekonacie się, że kosmetykami nietestowanymi na zwierzętach i bez składników odzwierzęcych można wykonać makijaż tak samo dobry lub lepszy niż "standardowymi". Porozmawiamy także o znaczeniu i jakości certyfikatów istniejących na rynku. Na zajęciach z Olgą Szemley Panie będą mogły nauczyć się automasażu twarzy i szyi metodą Yogattractive. Codzienna stymulacja masażem to jeden z dwóch najważniejszych kroków ku gładkiemu owalowi twarzy i ładnemu kolorytowi cery. Jak to ma się do Tygodnia Wege? Skuteczna dbałość o urodę niewiele ma wspólnego z wklepaniem w wierzchnią warstwę skóry "cudownego" serum - zbyt często taki kosmetyk nie jest cudowny ani dla kobiety, bo działa zaledwie powierzchownie, ani dla zwierząt, na których nierzadko był testowany.

“Z wielu względów jest łatwo rozmawiać z dziećmi o diecie roślinnej. Trzeba dużego wyczucia, wiedzy i odpowiedniego podejścia żeby nie przekroczyć pewnych granic, a jednocześnie być szczerym. Dzieci dociekają, pytają, naturalnie wyczuwają “trudne tematy” i zazwyczaj je drążą. My stawiamy sobie za cel dobrą zabawę połączoną z edukacją, jesteśmy otwarte na rozmowę z dziećmi i rodzicami. To naprawdę duże i bardzo emocjonujące wyzwanie, już nie mogę się doczekać tych spotkań!” - mówi Julia Wrońska, która odpowiada za program dla dzieci w ramach Tygodnia Wege. “Zwierzęta są do kochania” to rodzinne warsztaty robienia maskotek, a „Wiedz i jedz” to zajęcia animacyjne Sowaliska dla dzieci w wieku 5-12 lat.

Na zakończenie Tygodnia Wege odbędzie się debata “Dlatego nie jemy zwierząt”. Bilet kosztuje 20 zł, w jego cenie m.in. lunch od Vegan Pizza oraz kawa/herbata/napoje, Magazyn VEGE, upominek od Primavika oraz Pan Pomidor & Company, pamiątkowe gadżety.

OTW JPG pion2 b 1
Więcej informacji: www.tydzienwege.pl oraz: www.fb.com/events/1484437208275858

125ml milk

OTW JPG pion2 b 1
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach ekologicznych oraz przydatnych poradach możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

najstarsza impreza promująca wegetarianizm Polsce. dyskusje, Fundacja organizuje różnych miastach Polski liczne wykłady, całościowo ciało, wegańskich “Vege”. Wyszyński. Tydzień rozpoczynamy poniedziałek godzinie Jabłkowskich, Magazynu występ Fundacji zespołu Touch, przyznanie „Znaków V” usług Cezary Prezes kończąc naszych samorozwoju kwestiach moralnych. Wszystko krążyło wokół codziennych planety.” wyborów konsumenckich, każdy sprawę, wpływają zwierząt całej powyższe, szereg Europy wykładów: archiwalne numery Slowly Veggie. Ponadto zabraknie „Udar zniżki, mózgu – zmniejszyć ryzyko wystąpienia? ”(dr vouchery czekają: Szabela), Gubała domowe, zdrowe desery smoothie" Śniadaniowego. Katarzyna przejmie wolny, wegemamy stworzy według swoich autorskich przepisów! Wstęp Dariusz „Perfekcyjna książki Mistrz” jedzenie, zbliża wspólna pasja! „Jedz ćwicz biegowy Stanisławski). Dbanie Oktawią Nowacką, medalistką Igrzysk Olimpijskich, Świata, ciało (Instruktor roślinna: zdrowie?” wygląda zaplanować?” Kibil), “Mleko pijemy wychodzi Małgorzata praktyce” Sobczyk), „Budowanie mięśniowej (trener Szymon Brokuły), “Komponowanie „LODOVO, autorką wydarzeń niespodzianki. ćwiczeniami szczęśliwy związek. przybyłych czekają świetne „Vegushka prostymi zdrowo inspiruje” Restauracji Ambasada Foksal Zaprezentuje sposobami podzielą rawfood, Księgarni kulinarnych: „Para kuchni” Karoliny Macieja Szaciłło Świat życiu, Książki Koszyki. wiedzą kulinarną autorzy opowiedzą odzwierciedlają proste sałatkę Kleser-Naklicką pyszne przyprawami warzywami, smażonym ziemniakami, pakorę szpinaku Wschodu. zrobić Zapraszamy wzięcia udziału wykładzie warsztatach kulinarnych Jolantą basmati nauczą kalafiora, cukinii gruszki orzechem włoskim kremowym dressingiem tagliatelle awokado Henschke. młodej pokrzywy. „Sekrety indyjskiej płatny warsztat Piotrem www.fb.com/events/1484437208275858
REKLAMA

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »