REKLAMA

Podróż medialna szlakiem polskich smaków

Podróż medialna szlakiem polskich smaków Zakończyła się zorganizowana przez ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi wizyta studyjna przedstawicieli mediów z krajów Unii Europejskiej. Uczestnicy Media Trip wyjechali oczarowani polską gościnnością, zachwyceni różnorodnością oraz bogactwem polskich terenów wiejskich, a przede wszystkim bogatsi o wiedzę na temat polskiego rolnictwa – skutecznie wykorzystującego unijne fundusze.

Dziennikarzy powitał w Polsce minister Marek Sawicki, na specjalnie zorganizowanym spotkaniu w ministerstwie rolnictwa i rozwoju wsi.

Minister odniósł się do trwających na forum Unii Europejskiej prac nad reformą Wspólnej Polityki Rolnej. Zaznaczył, że powinna ona zostać przygotowana tak, aby mogła sprostać wyzwaniom przyszłości związanym z żywnością, zasobami naturalnymi oraz aspektami terytorialnymi. Polski minister przypomniał, że opowiada się za odejściem od historycznych tytułów do płatności. – Polska oczekuje sprawiedliwego podziału środków, opartego na jednakowych dla wszystkich krajów kryteriach. Przyszła WPR powinna być prosta i zrozumiała zarówno dla rolników, jak i konsumentów. Powinna zapewnić podstawowy priorytet czyli bezpieczeństwo żywności, odpowiednią ilość i jakość produkcji wytwarzanej w zrównoważony sposób. Nowa WPR musi stawiać na innowacyjność, na rozwój i na konkurencję – mówił Marek Sawicki.

Minister podkreślił, że program wizyt to nie tylko spotkania i dyskusje, lecz także zwiedzanie gospodarstw rolnych oraz zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego. – To doskonała okazja to tego, aby porozmawiać z polskimi rolnikami i producentami, o tym jak wykorzystują europejskie dotacje, jak wprowadzają innowacyjne rozwiązania, modernizując swoje miejsca pracy. Jestem przekonany, że bogaty program wizyt da Państwu szansę na zebranie ciekawych i niepowtarzalnych materiałów – powiedział polski minister rolnictwa. Dalsza część spotkania miała charakter dyskusji, dziennikarze pytali ministra o specyfikę polskiego rolnictwa o to czy polskie produkty są zdrowe i bezpieczne dla konsumentów. Nie obyło się również bez wspólnego zdjęcia.

Zagraniczni dziennikarze uczestniczyli też w Pikniku PDŻ oraz w Konferencji Naukowej „Media relations w sektorze rolno-spożywczym”. To właśnie Piknik był pierwszą okazją do przeprowadzenia wywiadów z producentami polskiej żywności oraz spróbowania wyśmienitych polskich produktów, między innymi tych ze znakiem Programu PDŻ. Ponadto dziennikarze poznali smak polskich warzyw i owoców, dowiedzieli się od kiedy w Polsce panuje „Pora na pomidora” oraz jak kształtowane są zdrowe nawyki żywieniowe wśród uczniów.

Uczestnicy Media Trip odwiedzili Warmię i Mazury oraz Podlasie. Zapoznali się ze zróżnicowanymi sposobami produkcji w polskich gospodarstwach rolnych, a także najnowocześniejszymi technologiami w zakładach przetwórstwa spożywczego. Poznali również ofertę polskich gospodarstw agroturystycznych, a także pracę jednostek naukowo-badawczych na rzecz sektora rolnego. Wizyty w poszczególnych regionach Polski były niepowtarzalną okazją do tego, aby doświadczyć polskiej gościnności i spróbować przysmaków wpisanych na listę produktów tradycyjnych. Uczestnicy wizyty skosztowali kartaczy, sera korycińskiego, pachnącego polskiego chleba ze smalcem i kiszonymi ogórkami, polskich szynek i kiełbas, a także aromatycznych potraw przygotowywanych z wykorzystaniem świeżych ziół.

Dziennikarze przebywali w Polsce od 25 do 30 maja br., na zaproszenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego. Głównym celem wizyty studyjnej była prezentacja polskiego stanowiska w kwestii reformy Wspólnej Polityki Rolnej po 2013 r.

W związku z tym, iż dyskusja nad kształtem WPR nadal trwa, resort rolnictwa postanowił zaprezentować dziennikarzom założenia polskiego stanowiska odnośnie tej jednej z najważniejszych polityk unijnych. Prezentacja osiągnięć polskiego rolnictwa oraz przetwórstwa rolno-spożywczego była potwierdzeniem oraz uzasadnieniem słuszności naszych argumentów. Za pośrednictwem przedstawicieli mediów podzieliliśmy się naszymi doświadczeniami i spostrzeżeniami z innymi krajami Unii Europejskiej.

Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
http://www.minrol.gov.pl/

Informacja dzięki uprzejmości Portalu Rolniczego NowoczesnaFarma.pl

Żródło: http://nowoczesnafarma.pl/Podroz-medialna-szlakiem-polskich-smakow.html
 

125ml milk

Podroz medialna szlakiem polskich smakow width209
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach ekologicznych oraz przydatnych poradach możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

sektora potwierdzeniem kształtem Sawickiego. Głównym studyjnej prezentacja naszymi kwestii reformy Rolnej podzieliliśmy związku dyskusja pośrednictwem argumentów. resort przebywali postanowił zaprezentować dziennikarzom założenia odnośnie jednej najważniejszych polityk naszych słuszności unijnych. Prezentacja osiągnięć rolno-spożywczego zaproszenie ziół. Dziennikarze rolnego. Pikniku Wizyty poszczególnych regionach niepowtarzalną doświadczyć gościnności spróbować spostrzeżeniami przysmaków wpisanych listę produktów tradycyjnych. skosztowali świeżych kartaczy, korycińskiego, pachnącego chleba smalcem kiszonymi ogórkami, szynek kiełbas, aromatycznych potraw przygotowywanych wykorzystaniem doświadczeniami Konferencji charakter uczestniczyli terytorialnymi. Rolnej. Zaznaczył, zostać przygotowana mogła sprostać wyzwaniom przyszłości związanym żywnością, zasobami naturalnymi aspektami przypomniał, Europejskiej opowiada odejściem historycznych tytułów płatności. Polska oczekuje sprawiedliwego podziału środków, opartego jednakowych wszystkich kryteriach. reformą trwających prosta wiejskich, Zakończyła zorganizowana ministerstwo wizyta studyjna Europejskiej. wyjechali oczarowani polską gościnnością, zachwyceni różnorodnością bogactwem terenów przede odniósł wszystkim bogatsi wiedzę skutecznie wykorzystującego unijne fundusze. Dziennikarzy powitał Sawicki, specjalnie zorganizowanym spotkaniu ministerstwie wsi. Minister Przyszła zrozumiała zdjęcia. Zagraniczni niepowtarzalnych wprowadzają innowacyjne rozwiązania, modernizując miejsca pracy. Jestem przekonany, bogaty Państwu szansę zebranie ciekawych materiałów europejskie powiedział polski rolnictwa. Dalsza część miała dyskusji, pytali specyfikę polskie produkty bezpieczne obyło wspólnego dotacje, wykorzystują zarówno innowacyjność, rolników, Powinna zapewnić podstawowy priorytet bezpieczeństwo żywności, odpowiednią ilość jakość wytwarzanej zrównoważony sposób. stawiać rozwój producentami, konkurencję mówił Sawicki. Minister podkreślił, dyskusje, zwiedzanie rolnych zakładów rolno-spożywczego. doskonała okazja porozmawiać polskimi rolnikami http://nowoczesnafarma.pl/Podroz-medialna-szlakiem-polskich-smakow.html  
REKLAMA

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »