Trzech rolników pochodzących z regionu województwa wielkopolskiego bierze udział w projekcie organizowanym przez Fundację AgriNatura, w którym otrzymają dofinansowanie na rozwój ekologicznej produkcji. Środki na realizację inicjatywy zapewniła Fundacja Carrefour.
Mimo rosnącej popularności produktów bio wśród konsumentów, wielkość powierzchni upraw ekologicznych w Polsce systematycznie spada. Wysokie tempo sprzedaży tego typu artykułów wiąże się w dużej mierze z ich intensywnym importem. Polscy rolnicy i producenci ekologiczni napotykają wiele trudności i barier, które utrudniają ich rozwój – stąd też duża potrzeba realizacji inicjatyw wspierających polskie rolnictwo ekologiczne. Projekt „Demokratyzacja bio”, realizowany przez Fundację AgriNatura, odpowiada na te potrzeby.
Gospodarze z Wielkopolski otrzymają wsparcie
Do programu zakwalifikowanych zostało 20 rolników, z czego aż trzech z województwa wielkopolskiego. Regionalną reprezentację stanowią pani Scholastyka Niemczyk z Luchowa, pan Zbigniew Kwiatkowski z Huty oraz Mirosław Serafinowicz z Grabiny Wielkiej.
- Od 1985 roku wspólnie z żoną prowadzimy gospodarstwo rolne. Od początku zajmujemy się uprawą warzyw. Cały czas podnosimy swoje kwalifikacje, uczestniczymy w szkoleniach oraz angażujemy się społecznie i edukacyjnie – należymy między innymi do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Od momentu podjęcia decyzji o zmianie sposobu uprawy z chemicznej na ekologiczną podjęliśmy jednocześnie decyzję o przetwarzaniu naszych warzyw, metodami tradycyjnymi, według receptur naszych mam i babć. – mówi pan Mirosław Serafinowicz – Aktualnie największym problemem naszego gospodarstwa jest brak siły roboczej. Nie jesteśmy w stanie samodzielnie przygotować towaru dla naszych wszystkich klientów, sprostać ich zapotrzebowaniu. Uczestnicząc w projekcie „Demokratyzacja bio” chcemy usprawnić proces produkcji i konfekcjonowania warzyw oraz zaspokoić rosnące zapotrzebowanie klientów na nasze produkty.
Celem projektu „Demokratyzacja bio” jest wsparcie ekologicznych rolników w dalszym rozwoju ich gospodarstw: poczynając od szkoleń merytorycznych, przez warsztaty z zakresu marketingu, aż na konkretnej pomocy finansowej w postaci dedykowanych grantów kończąc. Celem projektu jest z jednej strony pomoc rolnikom w rozwoju ich biznesów, ale z drugiej zwiększenie dostępności produktów ekologicznych dla klientów.
- Udział w projekcie pozwoli nam na zakup niezbędnych maszyn oraz budowę małej przetwórni. Dzięki temu będziemy mogli lepiej gospodarować warzywami, które uprawiamy i sprzedawać je nie tylko w sezonie. Oznacza to dla Nas rozszerzenie oferty, a co za tym idzie powiększenie grupy naszych klientów. – dodaje pani Scholastyka Niemczyk.
Carrefour zachęca rolników do stałej współpracy!
Nie mniejszy wpływ na stan rolnictwa ekologicznego w Polsce ma również kwestia logistyki oraz dystrybucji produktów bio do sklepów ogólnospożywczych. Z uwagi na trudności w tej dziedzinie, rolnicy ekologiczni często nie mają możliwości nawiązania współpracy z dużymi sieciami handlowymi, przez co dostępność ich produktów ogranicza się do bazarów bio oraz sklepów specjalistycznych, które zlokalizowane są głównie w dużych miastach w Polsce. Carrefour pragnie stale rozszerzać ofertę świeżych produktów od lokalnych rolników oraz produktów ekologicznych, dlatego wypracował prostą ścieżkę, która umożliwi kontakt z siecią i rozpoczęcie współpracy. W przypadku zainteresowania wystarczy krótki mail na adres wspolpraca(a)carrefour.com, po wysłaniu którego każdy rolnik otrzyma prosty formularz do wypełnienia, a odpowiedź od Carrefour przyjdzie w ciągu 14 dni!
Oprócz zapewnienia dostępu do zdrowych, wysokiej jakości produktów, Carrefour podjął szereg działań o szerokim spektrum, zmierzających do wzmocnienia oferty wysokojakościowej żywności poprzez wsparcie rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce m.in. poprzez podpisywanie kontraktów farmerskich z polskimi dostawcami świeżych warzyw i owoców z lokalnych upraw oraz przekazanie grantów przez Fundację Carrefour o łącznej wartości bliskiej 185 000 EUR na rzecz rozwoju rolnictwa ekologicznego. Poza projektem „Demokratyzacja bio” przekazano środki na realizację projektu „Go Agri Bio”, dzięki któremu pięciu rolników przejdzie całościowy proces konwersji na produkcję ekologiczną. Dodatkowo, idee zrównoważonego rolnictwa sieć propaguje podczas obrad Koalicji na Rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio, której jest jednym z członków założycieli. Wszystkie te działania stanowią część strategii transformacji żywieniowej, która może być ogromną szansą dla rolników, którzy chcą rozwijać swoje gospodarstwa.
O Carrefour
Carrefour Polska to omnikanałowa sieć handlowa, pod szyldem której działa w Polsce prawie 900 sklepów w 5 formatach: hipermarketów, supermarketów, sklepów osiedlowych i specjalistycznych oraz sklepu internetowego. Carrefour jest w Polsce również właścicielem sieci 20 centrów handlowych o łącznej powierzchni ponad 230 000 GLA oraz sieci ponad 40 stacji paliw.
Carrefour, jako jeden ze światowych liderów handlu spożywczego, jest silną multiformatową siecią, która posiada 12 000 sklepów w ponad 30 krajach. Carrefour obsługuje 105 milionów klientów na całym świecie i wygenerował w 2017 roku sprzedaż w wysokości 88,24 miliarda euro. Grupa liczy ponad 380 000 pracowników, którzy pracują wspólnie, aby Carrefour został światowym liderem transformacji żywieniowej, oferując wszystkim produkty spożywcze wysokiej jakości, dostępne wszędzie i w atrakcyjnej cenie. Więcej informacji na www.carrefour.com oraz na Twitterze (@GroupeCarrefour) i na LinkedInie (Carrefour).
Polityka biznesu odpowiedzialnego społecznie Grupy Carrefour opiera się na trzech filarach: zwalczanie wszelkich form marnotrawstwa, ochrona bioróżnorodności oraz wsparcie dla partnerów firmy.