Bardzo duże znaczenie dla sukcesu w gospodarowaniu ekologicznym ma poznanie zasobności gleby. Błędem jest stwierdzenie, że przecież w gospodarstwie ekologicznym plony są niższe i roślina sobie „sama poradzi”. Gospodarowanie składnikami mineralnymi w rolnictwie ekologicznym różni się radykalnie od nawożenia w rolnictwie konwencjonalnym.
Zamiast nawożenia mówimy o „żywieniu gleby” – zapewnieniu organizmom glebowym warunków do przetwarzania substancji organicznej, aby stworzyć roślinom warunki do samodzielnego pobrania potrzebnych składników. Nawożenie konwencjonalne polega na dostarczeniu dużych ilości rozpuszczalnych form nawozów do wierzchniej warstwy ornej. W rezultacie korzenie nie są zmuszane do aktywnego poszukiwania składników pokarmowych w głębszych warstwach, a dzięki nadmiarowi składników jest ich mniej. W rolnictwie ekologicznym powinno się roślinę wraz z jej strefą korzeniową (ryzosferą) traktować jako całość (Tyburski 2006). W strefie przy korzeniowej znajduje się bowiem 50 do 100 razy więcej mikroorganizmów, które pomagają udostępnić składniki pokarmowe roślinom.
Do pobrania:
Bilansowanie składników pokarmowych w gospodarstwie ekologicznym
Bilans próchnicy z upraw i resztek pożniwnych (plik XLS)
Bilans składników mineralnych w rolnictwie ekologicznym (plik XLS)
Oczekiwany odczyn gleby po wapnowaniu (plik XLS)
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/
Informacja dzięki uprzejmości Portalu Rolniczego NowoczesnaFarma.pl
Żródło: http://nowoczesnafarma.pl/Bilansowanie-skladnikow-pokarmowych-w-gospodarstwie-ekologicznym.html