W dniach 22-23 września 2023 r. w Płocku odbyła się konferencja pn. „Rolnictwo ekologiczne – szansa dla rolników i konsumentów” zorganizowana przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu we współpracy ze Stowarzyszeniem Ekologiczno-Kulturalnym ZIARNO, Ogólnopolskim stowarzyszeniem przetwórców i producentów produktów ekologicznych „Polska Ekologia”, Kujawsko Pomorskim Stowarzyszeniem Producentów Ekologicznych EKOŁAN, Stowarzyszeniem Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi EKOLAND. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi objął to wydarzenie honorowym patronatem..
Konferencja była wydarzeniem wpisującym się w obchody Dnia Rolnictwa Ekologicznego Unii Europejskiej. Głównym jej celem było przekazanie wiedzy i informacji na temat różnych form wsparcia producentów ekologicznych oraz wpływu produkcji ekologicznej na środowisko i społeczeństwo.
Konferencję pn. „Rolnictwo ekologiczne – szansa dla rolników i konsumentów” otworzyli Pan Rafał Romanowski - Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Pan Ireneusz Drozdowski - Dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.
Pierwszym prelegentem w panelu tematycznym pn. „Wsparcie producentów ekologicznych” był Pan Jan Golba - Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności w MRiRW. Następnie Pani Beata Kowalczyk - Naczelnik Wydziału Płatności Ekologicznych i Dobrostanu Zwierząt w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawiła Interwencje Rolnictwo ekologiczne, podkreślając, że jest to kontynuacja wsparcia wdrażanego w ramach działania Rolnictwo ekologiczne PROW 2014-2020. Panel zamknął Pan Bartosz Pytlak Naczelnik Wydziału Rolnictwa Ekologicznego prezentując zrealizowane i realizowane działania zawarte w „Ramowym Planie Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2021 – 2030”, który służy przede wszystkim koordynacji działań MRiRW oraz jednostek współpracujących, nadzorowanych oraz podległych, mających na celu rozwój produkcji ekologicznej w Polsce.
Następnie prelegent Pan prof. Jerzy Szymona reprezentujący Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie przedstawił wpływ produkcji ekologicznej na środowisko i społeczeństwo. Prelegent podkreślał, że rolnictwo ekologiczne jest systemem produkcji rolnej opartym na wykorzystaniu naturalnych procesów zachodzących w obrębie gospodarstwa.
Kolejnym punktem programu konferencji był panel dyskusyjny pn. „Dlaczego warto wybierać produkty ekologiczne” w którym wzięli udział Pan Rafał Romanowski z MRiRW, dr hab. Krzysztof Jończyk reprezentant IUNG PIB w Puławach, Pani Urszula Bogusiewicz – doradca ekologiczny z Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Pan Waldemar Żebrowski – właściciel firmy TURVITA oraz Pan Dawid Piechota – właściciel firny SAD DANKÓW. Podczas panelu poruszone zostały zagadnienia związane z rozwojem rolnictwa ekologicznego oraz działaniami jakie należy podjąć, by zwiększyć zainteresowanie produkcją ekologiczną wśród rolników oraz produktami ekologicznymi wśród konsumentów.
Pierwszy dzień wydarzenia zakończył się prezentacją filmów instruktażowych na temat dobrych praktyk w zakresie produkcji ekologicznej oraz przetwórstwa żywności ekologicznej w gospodarstwach ekologicznych.
W drugim dniu konferencji Pan Dariusz Pomykała reprezentujący Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Radomiu zaprezentował stopień realizacji operacji „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych”. Podczas kolejnej prezentacji prof. dr hab. Zbigniew Dolatowski z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego PIB im. prof. Wacława Dąbrowskiego zwrócił uwagę na istotną ważną rolę bezpieczeństwa żywności dla zdrowia i życia człowieka.
Następnie uczestnicy konferencji udali się na kiermasz żywności wysokiej jakości, podczas którego odbyła się uroczysta ceremonia wręczenia nagród trzech konkursów:
I. Konkurs na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w 2023 r.
Laureatami XVI edycji konkursu zostali:
Miejsce I – Pan Waldemar Żebrowski
Miejsce II – Pan Andrzej Przybycień
Miejsce III – Pan Wiesław Mrzygłód
Wyróżnienie – Pan Jan Plotta
II. Konkurs na Najlepszego Doradcę Ekologicznego w 2023 r.
Laureatami IV edycji konkursu zostali:
Miejsce I – Pani Urszula Bogusiewicz- województwo dolnośląskie
Miejsce II – Pani Ilona Oleś – województwo kujawsko-pomorskie
Miejsce III – Pani Anna Sawko – województwo warmińsko - mazurskie
Wyróżnienie – Pani Barbara Straszewska – województwo wielkopolskie
Wyróżnienie – Pani Martyna Próchniak – województwo lubelskie
III. Konkurs na Najlepszego Przetwórcę Ekologicznego w 2023 r.
Laureatami II edycji konkursu zostali:
Miejsce I – TURVITA Państwo Halina i Wiesław Żebrowscy
Miejsce II – Żywność Ekologiczna BIO FOOD Pani Magdaleny Świniarska
Miejsce III – Sad Danków Pana Dawida Piechoty
Celem konkursów organizowanych w ramach konferencji była promocja dobrych praktyk w rolnictwie ekologicznym, promocja dobrych metod pracy i rozwiązań organizacyjnych w zakresie doradztwa na rzecz rolnictwa ekologicznego, a także rozpowszechnianie wiedzy i wdrażanie najlepszych rozwiązań dla ochrony środowiska i klimatu.
Konferencja pn. „Rolnictwo ekologiczne – szansa dla rolników i konsumentów” zorganizowana była w ramach operacji własnej Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2022-2023, współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Partnerami wydarzenia byli: Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Ogólnopolskie stowarzyszenie przetwórców i producentów produktów ekologicznych „Polska Ekologia”, Kujawsko Pomorskie Stowarzyszenie Producentów Ekologicznych EKOŁAN, Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi EKOLAND oraz Stowarzyszenie Ekologiczno-Kulturalne ZIARNO.
Informacja dzięki uprzejmości Portalu Rolniczego NowoczesnaFarma.pl
Żródło: http://nowoczesnafarma.pl/-Rolnictwo-ekologiczne-----szansa-dla-rolnikow-i-konsumentow----relacja-z-Konferencji.html