Zakończenie ferii zimowych i powrót do szkoły to nie tylko powrót do obowiązków szkolnych i nauki, ale też doskonała okazja, aby razem z Programem dla szkół znowu zadbać o zdrowe odżywianie i przywitać wiosnę w świetnej formie. W II semestrze roku szkolnego 2024/2025 jest z nami aż 88% dzieci z klas I-V szkół podstawowych w całej Polsce, które razem z programem uczą się zdrowo jeść, poznawać różnorodne produkty i ich pochodzenie, a także jak nie marnować żywności.
Program dla szkół od lat cieszy się niesłabnącą popularnością będąc elementem codziennego życia tysięcy szkół podstawowych w Polsce. W II semestrze roku szkolnego 2024/2025:
- w komponencie owocowo-warzywnym – bierze udział ok. 1,789 mln dzieci z klas I–V z ok. 11,7 tys. szkół podstawowych,
- w komponencie mlecznym – bierze udział ok. 1,788 mln dzieci z klas I–V z ok. 11,9 tys. szkół podstawowych.
Aby sprostać realizacji tak dużej skali programu produkty do szkół dostarcza 82 zatwierdzonych dostawców w komponencie owocowo-warzywnym i 84 zatwierdzonych dostawców w komponencie mlecznym.
W programie dbamy o to, aby dzieci uczyły się dokonywać dobrych wyborów żywieniowych i polubiły smak świeżych, naturalnych produktów bez dodatków smakowych.
W bieżącym roku szkolnym uczniowie bezpłatnie otrzymają łącznie 48 porcji owoców i warzyw, w tym: jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory, kalarepę, soki owocowe, a także 40 porcji produktów mlecznych, takich jak: mleko bez dodatków smakowych, jogurt naturalny, kefir naturalny, maślanka naturalna i serek twarogowy.
Dostawy produktów to nie wszystko! Aby skutecznie i trwale ukształtować nawyki żywieniowe - dzieci nie tylko otrzymują porcje owoców i warzyw oraz mleka i produktów mlecznych, ale również uczestniczą w działaniach edukacyjnych. Wszystkie szkoły uczestniczące w programie realizują, co najmniej dwa działania edukacyjne w semestrze z katalogu określonego przez MEN, obejmującego np. konkursy i festyny tematyczne, wycieczki edukacyjne, warsztaty kulinarne, wspólne spożywanie drugiego śniadania połączone z degustacją, zakładanie i prowadzenie ogródków szkolnych, itp.
W ramach wsparcia realizacji przez szkoły ww. działań, KOWR zorganizował we wcześniejszych latach trzy edycje bezpłatnych wycieczek do gospodarstw rolnych, agroturystycznych itp. oraz kulinarnych warsztatów edukacyjnych. Kolejna czwarta edycja warsztatów edukacyjnych realizowana w roku szkolnym 2024/2025 będzie obejmowała 4,7 tys. warsztatów, w których weźmie udział ok. 94 tys. dzieci.
Wszelkie informacje na temat programu, materiały edukacyjne oraz wykazy zatwierdzonych dostawców dostępne są na stronie internetowej Programu dla szkół www.programdlaszkol.org.
Źródło
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
http://www.kowr.gov.pl
Informacja dzięki uprzejmości Portalu Rolniczego NowoczesnaFarma.pl
Żródło: http://nowoczesnafarma.pl/Zakonczenie-ferii-to-powrot-do-zdrowego-odzywiania-razem-z-Programem-dla-szkol-.html