Eksperci kampanii RoślinnieJemy i Fundacji Szkoła na Widelcu przygotowali scenariusz lekcji dedykowany uczniom klas I-III szkół podstawowych. W ramach zajęć dzieci dowiedzą się m.in. czym jest weganizm, a czym fleksitarianizm oraz dlaczego warto jeść dużo warzyw i owoców. Scenariusz trafi do ponad 1500 szkół w całej Polsce. Materiały dla nauczycieli obejmują scenariusz lekcji, karty samodzielnej pracy dla dzieci oraz proste przepisy na roślinne przekąski, które można wykorzystać podczas warsztatów kulinarnych w szkolnej klasie. W trakcie lekcji dzieci będą uczone, ile warzyw i owoców powinno się spożywać w ciągu dnia, co to oznacza, że rośliny są zdrowe, czym różni się wegetarianizm od weganizmu i dlaczego ludzie na całym świecie coraz częściej nie jedzą mięsa w poniedziałki. – Chcemy, żeby dzieci zrozumiały, dlaczego to właśnie rośliny powinny być podstawą dobrej diety, a także przekonały się, że warzywa można przyrządzić na wiele różnych sposobów, niekoniecznie w formie surówki, czy dodatku – tłumaczy Weronika Pochylska, koordynatorka kampanii RoślinnieJemy – W ramach zajęć nauczyciele wraz z uczniami mogą wspólnie przygotować proste i pyszne dania z warzywami w roli głównej, oraz w praktyczny sposób zapoznać się z ideą Roślinnych Poniedziałków – dodaje. Tak zwane “Meatless Mondays” to akcja zapoczątkowana w Wielkiej Brytanii. Jej celem jest popularyzacja nie tyle całkowitego przejścia na weganizm, co zrezygnowania z produktów odzwierzęcych raz w tygodniu. Takie niezobowiązujące podejście do kuchni wegańskiej, określone jako fleksitarianizm, cieszy się coraz większym zainteresowaniem także w Polsce: według badania IBRiS z lutego 2018 r. prawie 60% Polaków ogranicza spożycie mięsa. Do udziału w Roślinnych Poniedziałkach zachęcane są jednak nie tylko osoby indywidualne, ale również restauracje - na ten moment na wprowadzenie całkowicie lub częściowo roślinnego menu w ten dzień tygodnia zdecydowało się ponad 300 miejsc. Teraz organizatorzy kampanii RoślinnieJemy razem z Fundacją Szkoła na Widelcu zamierzają zaszczepić ten trend w polskich szkołach. Co na to sami zainteresowani? – Wydaje mi się, że jest to dobra inicjatywa, ponieważ przede wszystkim dzieci, które w przyszłości będą dorosłe, będą uczyć kolejne pokolenia – komentuje Mateusz Truszkiewicz, uczestnik programu Masterchef Junior i podopieczny Fundacji Szkoła na Widelcu – Dlatego warto od najmłodszych lat uczyć się kuchni roślinnej. To jest po prostu zdrowe i fajne, gdy się dobrze dobierze składniki – dodaje. Więcej informacji na temat zajęć oraz materiały edukacyjne znaleźć można na stronie internetowej programu Dobrze Jemy. ### Kontakt dla nauczycieli chcących dołączyć do programu: tel. Tel: 22 885 60 98 O Fundacji Szkoła na Widelcu Od 2012 roku Fundacja Szkoła na Widelcu działa na rzecz poprawy nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży. Od 2017 roku do dyspozycji nauczycieli stworzyliśmy platformę edukacyjną www.dobrzejemy.szkolanawidelcu.pl Za jej pośrednictwem przekazujemy szkołom w całej Polsce bezpłatne materiały edukacyjne dedykowane dla klas 1-3 szkół podstawowych, w postaci scenariuszy zajęć, płyt DVD, plakatów edukacyjnych, ulotek dla dzieci i dla rodziców. W ramach platformy uruchomiona jest „„Mapa dobrych działań szkół”, gdzie każda placówka może pochwalić się swoimi przedsięwzięciami w temacie zdrowego żywienia, np. umieszczając zdjęcia szkolnego zielnika lub akcji promującej zdrowe żywienie. Dzięki tej mapie również rodzice mogą zobaczyć, jak w szkole ich dzieci prowadzi się edukację żywieniowo-kulinarną. Mamy nadzieję, że mapa poza możliwością podzielenia się własnymi dokonaniami, będzie też inspiracją dla innych nauczycieli. ”Wierzę, że szkoła może się przyczynić do tego, aby dzieci i młodzież lepiej się odżywiały, a przez to mądrzej i zdrowiej żyły. Dyrektorzy, nauczyciele, rodzice wspólnie mogą wdrożyć wiele działań, które pozwolą zaszczepić w dzieciach i młodzieży miłość do dobrego jedzenia. Musimy wszyscy działać zdecydowanie, konsekwentnie i długofalowo aby osiągnąć założone rezultaty.” Grzegorz Łapanowski Pomysłodawca i założyciel Fundacji „„Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” O kampanii RoślinnieJemy Celem kampanii Roślinniejemy jest wsparcie producentów żywności, sieci handlowych, właścicieli restauracji we wprowadzaniu oraz promowaniu roślinnych produktów i dań. Swoje działania Roślinniejemy opiera na badaniach rynku, społecznych ankietach oraz rzetelnej wiedzy z zakresu kuchni roślinnej i najnowszych światowych trendów. W ramach kampanii Roślinniejemy prowadzona jest także akcja “Roślinne poniedziałki” inspirowana brytyjskim “Meatless Mondays”, której celem jest zachęcenie odbiorców do ograniczenia spożycia produktów odzwierzęcych raz w tygodniu.
Uczniowie podstawówek będą się uczyć podstaw diety roślinnej
Aktualności RolniczeOtwarte Klatki | Open Cages
Celem Stowarzyszenia Otwarte Klatki jest zapobieganie cierpieniu zwierząt poprzez wprowadzanie systemowych zmian społecznych, dokumentowanie warunków chowu przemysłowego oraz edukację promującą pozytywne postawy wobec zwierząt. | Our goal is to prevent the suffering of animals through the introduction of systemic social change, documenting the conditions of factory farming and education to promote positive attitudes toward animals.