REKLAMA

Skosztuj wiedzy o tradycyjnych i lokalnych produktach na Targach Regionalia

Regionalia2015 2Program 5. jubileuszowych Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2016 urozmaicą praktyczne szkolenia oraz konferencje. Będzie można dowiedzieć się o zaletach produktów znakowanych symbolem „Jakość Tradycja”, który jest pierwszym krajowym systemem certyfikującym żywność regionalną i tradycyjną. Warto także zapoznać się z właściwościami i zastosowaniem produktów z różnych stron świata, m.in. greckich ziół. Targi Regionalia odbędą się w dniach 22-24 kwietnia br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie.

Seminaria oraz warsztaty będą otwarte dla wszystkich odwiedzających Targi Regionalia. Sesje merytoryczne staną się również okazją do wymiany doświadczeń wśród przedstawicieli branży spożywczej i gastronomicznej, a dla indywidualnych klientów szansą na zdobycie informacji o produktach od branżowych ekspertów i producentów.

Jakość i tradycja w polskich produktach
Na szczególną uwagę zasługuje konferencja pt. „Jakość i tradycja a rynkowe realia” Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, która odbędzie się drugiego dnia targów, tj. 23 kwietnia o godz. 12:30 w sali A. Prelegenci omówią zalety certyfikowanej żywności oraz będą zachęcać producentów do ubiegania się o znak „Jakość Tradycja”. – Podczas spotkania wytwórcy wędlin i pieczywa, którzy już uczestniczą w systemie „Jakość Tradycja”, podzielą się doświadczeniami ze sprzedaży swych produktów, a także opowiedzą o sukcesach rynkowych – mówi Izabella Byszewska, prezes PIPRiL. – Ponadto przygotujemy degustację, dzięki której wszyscy słuchacze będą mogli spróbować certyfikowanych wyrobów – dodaje.
  
Wśród kwestii poruszanych na konferencji znajdzie się również nowa inicjatywa Izby skierowana do branży turystycznej. Jej celem jest zachęcenie właścicieli restauracji i obiektów hotelowych do sięgania po certyfikowane produkty lokalne i regionalne, których w Polsce nie brakuje. Obecnie w systemie „Jakość Tradycja” zarejestrowanych jest już około 200 produktów spożywczych, natomiast w czasie organizowanego przez PIPRiL ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" zidentyfikowano jako regionalne już 16 tysięcy wyrobów i potraw i wielu laureatów tego konkursu będzie obecnych na tegorocznych Regionaliach.

Szczypta świata - dary natury z różnych stron
„Greckie zioła - od starożytności do dziś, od mitologii do wiedzy” to kolejna z propozycji programu Targów Regionalia, skierowana zarówno do branżowych klientów, tj. szefów aptek czy sklepów ze zdrową żywnością, jak i indywidualnych odwiedzających. O wielowymiarowych korzyściach wynikających z zastosowania greckich ziół opowie Markopulos Christos, ekspert leśnictwa i środowiska naturalnego, a także architektury krajobrazu, właściciel firmy Greco Products.

– Sięgając do współczesnych badań oraz historii udowodnię, że greckie zioła świetnie spisują się nie tylko jako przyprawa, ale i jako lek. Aby skorzystać z ich dobrodziejstwa trzeba wiedzieć, które odmiany, kiedy i jak stosować – zapowiada. Spotkanie z przedstawicielem Grecji zaplanowane jest na sobotę, 23 kwietnia o godz. 11:00 w sali A.

Interesujące warsztaty dla konsumentów oraz pracowników i właścicieli sklepów poszukujących produktów wysokiej jakości w sobotę i niedzielę, tj. 23 i 24 kwietnia poprowadzi również firma Szczypta świata. Uczestnicy szkoleń poznają m.in. tajniki odmian, upraw, obróbki oraz mielenia kawy, czekolady, czy popularnych liści yerba mate.

Konkursy i inne atrakcje
Targi Regionalia to nie tylko kulinarna podróż i degustacje. Zwiedzający będą mogli wziąć udział zarówno w konkursie na najbardziej oryginalne zdjęcie w scenerii targów, jak i wygrać kosz produktów od wystawców. Poza tym warto skorzystać z bezpłatnej porady dietetycznej ekspertów z warszawskiej Poradni Centrum Odchudzania i Odżywiania.

Patronaty
5. Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2016 zostały objęte honorowymi patronatami Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałka Województwa Mazowieckiego oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jednym z partnerów tegorocznej edycji targów jest portal Warsaw Foodie, który wspiera najciekawsze wydarzenia kulinarne w stolicy. Poza tym tegoroczne Regionalia wspiera Targ Prawdziwy, miejsce w Warszawie, w którym można kupić polskie produkty regionalne prosto od producentów oraz spróbować regionalnych specjałów z innych krajów.

Informacje praktyczne
5. Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia odbędą się w dniach 22-24 kwietnia 2016 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie przy ul. Marsa 56c. Wstęp na targi jest bezpłatny. Więcej informacji znajduje się na www.regionalia.com.pl.

Równolegle odbędą się 21. Targi Turystyki i Wypoczynku Lato oraz 4. Targi Agroturystyka. Targi Lato 
to kiermasz ofert wakacyjnych i weekendowych w najatrakcyjniejszych rejonach Polski i poza jej granicami. Z kolei na Targach Agroturystyka wystawcy przybliżą ofertę krajowych miejsc wypoczynku.

 



Międzynarodowe Targi Polska to operator Centrum Targowo-Kongresowego MT Polska zlokalizowanego przy ul. Marsa 56c w Warszawie. Ten nowoczesny obiekt o łącznej powierzchni 15,2 tys. mkw. jest w pełni dostosowany do organizacji targów, zjazdów, konferencji i eventów, m.in. takich jak bankiety, koncerty czy zawody sportowe. Powierzchnia hali wystawienniczej wynosi 10 tys. mkw., zaplecza konferencyjnego 1,2 tys. mkw., a terenu zewnętrznego 4 tys. mkw. Firma MT Polska jest również organizatorem imprez targowych, m.in. Targów Regionalia i Agroturystyka, a także organizatorem technicznym targów: Auto Nostalgia, China Expo Poland czy OffRoad Show Poland.

 

 


Informacja dzięki uprzejmości Portalu Rolniczego NowoczesnaFarma.pl

Żródło: http://nowoczesnafarma.pl/Skosztuj-wiedzy-o-tradycyjnych-i-lokalnych-produktach-na-Targach-Regionalia.html
 
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
*
Podpis:

125ml milk

Regionalia2015 2
kupić którym Warszawie, Prawdziwy, krajów. Informacje tegoroczne stolicy. kulinarne wydarzenia najciekawsze Foodie, Warsaw portal innych praktyczne 5. przybliżą kiermasz wystawcy Agroturystyka granicami. Polski rejonach najatrakcyjniejszych weekendowych wakacyjnych Lato  to Warszawie Agroturystyka. Wypoczynku Turystyki www.regionalia.com.pl. Równolegle znajduje Więcej bezpłatny. Wstęp świetnie klientów, udowodnię, Lokalnego, certyfikowanej zalety omówią Prelegenci drugiego odbędzie która realia” zachęcać rynkowe konferencja zasługuje uwagę szczególną produktach Na polskich żywności ubiegania zdobycie sprzedaży prezes Byszewska, mówi Izabella rynkowych sukcesach opowiedzą produktów, doświadczeniami Tradycja”. podzielą uczestniczą którzy pieczywa, wędlin wytwórcy spotkania Podczas producentów. Jakość szansą Ponadto zaletach żywność certyfikującym systemem krajowym pierwszym symbolem znakowanych dowiedzieć tradycyjną. Będzie konferencje. szkolenia praktyczne urozmaicą jubileuszowych Program regionalną zapoznać klientów staną gastronomicznej, spożywczej przedstawicieli wśród doświadczeń wymiany okazją merytoryczne właściwościami Regionalia. odwiedzających wszystkich otwarte Warszawie. Seminaria ziół. świata, zastosowaniem PIPRiL. przygotujemy historii mitologii zdrową szefów Regionalia, programu propozycji kolejna wiedzy” dziś, odwiedzających. starożytności stron „Greckie natury świata Regionaliach. Szczypta tegorocznych obecnych żywnością, wielowymiarowych laureatów naturalnego, badań współczesnych Sięgając Products. – właściciel krajobrazu, architektury środowiska korzyściach leśnictwa ekspert Christos, Markopulos opowie ziół zastosowania wynikających potraw degustację, znajdzie sięgania hotelowych obiektów restauracji zachęcenie turystycznej. inicjatywa poruszanych lokalne kwestii    Wśród dodaje. certyfikowanych słuchacze wszyscy której certyfikowane regionalne, tysięcy organizowanego zidentyfikowano Regionów" Dziedzictwo Kulinarne „Nasze ogólnopolskiego PIPRiL czasie których natomiast spożywczych, około zarejestrowanych Tradycja” Obecnie brakuje. Polsce http://nowoczesnafarma.pl/Skosztuj-wiedzy-o-tradycyjnych-i-lokalnych-produktach-na-Targach-Regionalia.html  
REKLAMA

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »