REKLAMA

Nie marnujmy żywności nie tylko od święta

„Okres świąteczny to czas kiedy zdarza nam się kupować zdecydowanie więcej żywności niż potrzebujemy. Nie przesadzajmy z robieniem zapasów jedzenia, żeby nie stawało się ono później odpadem. A robiąc świąteczne zakupy korzystajmy z toreb wielokrotnego użytku” – zachęca Sławomir Mazurek, wiceminister środowiska.

O marnotrawieniu żywności

Marnotrawienie żywności staje się coraz poważniejszym problemem w Europie. Według szacunków Komisji Europejskiej z 2006 r. Europejczycy wyrzucają do kosza rocznie średnio 88 mln ton żywności, czyli średnio 173 kg na mieszkańca. W Polsce też marnuje się jej bardzo dużo. Jak podaje Federacja Polskich Banków Żywności [1] – jest to około 9 milionów ton rocznie, z czego za ponad 2 mln ton odpowiadają gospodarstwa domowe. 6,6 mln ton jest natomiast marnotrawiona przez sektor produkcji, a 0,35 mln ton przez inne źródła.

„Aż 39 proc. Polaków deklaruje, że wyrzuca żywność do kosza, najczęściej z powodu przekroczenia terminu przydatności do spożycia. Marnotrawienie żywności to nie tylko problem społeczny i ekonomiczny, ale też środowiskowy. Dlatego robiąc przemyślane zakupy ograniczamy ilość wytwarzanych odpadów i ich negatywny wpływ na środowisko” - podkreśla wiceminister Mazurek.

O projekcie PROM

Wzmocnieniu instytucji publicznych w zakresie przeciwdziałania marnotrawstwu żywności służyć ma projekt „Opracowanie systemu monitorowania marnotrawionej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności”, realizowany przez konsorcjum, w skład którego weszło 5 instytucji: Federacja Polskich Banków Żywności (lider), Instytut Ochrony Środowiska – PIB (jednostka naukowa), Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (jednostka naukowa), Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i Polskie Towarzystwo Technologów Żywności.

csm Konferencja o niemarnowaniu zywnosci 8e0166a5d1Projekt przewiduje m.in. opracowanie zbioru dobrych praktyk i rozwiązań prawnych oraz określenie kierunków rozwoju, które będą elementem planu ograniczania strat i marnotrawstwa żywności. Jego realizacja umożliwi dostarczenie wiarygodnych danych na temat marnowania żywności, a także utworzenie systemu monitoringu, który pozwoli ocenić skalę zjawiska. Wszystkie te działania określono mianem: Efektywnego Programu Racjonalizacji Strat i Ograniczania Marnotrawstwa Żywności (PROM).

Ponadto Federacja Polskich Banków Żywności, lider konsorcjum, będzie odpowiedzialny za działania wdrożeniowe związane z przekazywaniem żywności na cele społeczne i ich upowszechnianiem. Z kolei Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, partner projektu, będzie miało za zadanie opracowanie i wdrożenie procedury przekazywania żywności (MOST) na cele społeczne przez przedstawicieli branży spożywczej. Procedura ta będzie narzędziem programu PROM, możliwym do zastosowania w łańcuchu produkcji i dystrybucji żywności.

Projekt wpisuje się w Strategię na rzecz odpowiedzialnego rozwoju (SOR).

 

[1] Na podstawie Raportu Federacji Polskich Banków Żywności – Zapobieganie marnowaniu żywności z korzyścią dla społeczeństwa, Warszawa 2013 r.

 

 


 Źródło
 Ministerstwo Środowiska
 http://www.mos.gov.pl/


Informacja dzięki uprzejmości Portalu Rolniczego NowoczesnaFarma.pl

Żródło: http://nowoczesnafarma.pl/Nie-marnujmy-zywnosci-nie-tylko-od-swieta-.html
 

125ml milk

csm Konferencja o niemarnowaniu zywnosci 8e0166a5d1
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach ekologicznych oraz przydatnych poradach możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

Żywności, społeczne średnio konsorcjum, zakupy robiąc Mazurek, dostarczenie wiarygodnych danych marnowania także utworzenie monitoringu, który pozwoli skalę ocenić zjawiska. Wszystkie kupować określono mianem: Efektywnego Programu Racjonalizacji Ograniczania Marnotrawstwa umożliwi realizacja zdarza zbioru Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przesadzajmy potrzebujemy. więcej Żywności. Projekt przewiduje zdecydowanie dobrych żywności. praktyk rozwiązań prawnych określenie kierunków rozwoju, które będą elementem (PROM). Ponadto świąteczny Warszawie korzyścią Strategię odpowiedzialnego rozwoju (SOR).   [1] podstawie Raportu Federacji Zapobieganie marnowaniu społeczeństwa, żywności. Projekt Warszawa r.      Źródło  Ministerstwo  http://www.mos.gov.pl/ Informacja dzięki uprzejmości Portalu Rolniczego NowoczesnaFarma.pl Żródło: wpisuje dystrybucji odpowiedzialny wdrożenie wdrożeniowe związane przekazywaniem „Okres upowszechnianiem. partner projektu, miało zadanie procedury produkcji przekazywania (MOST) przedstawicieli branży spożywczej. Procedura narzędziem możliwym zastosowania łańcuchu Krajowy Gospodarstwa Wiejskiego źródła. „Aż milionów rocznie, odpowiadają gospodarstwa domowe. natomiast marnotrawiona sektor produkcji, Polaków korzystajmy deklaruje, wyrzuca żywność kosza, najczęściej powodu przekroczenia terminu przydatności około wielokrotnego Marnotrawienie Europejczycy marnotrawieniu żywności Marnotrawienie poważniejszym problemem Europie. Według szacunków Komisji Europejskiej wyrzucają użytku” rocznie Sławomir zachęca mieszkańca. Polsce marnuje bardzo dużo. podaje spożycia. problem środowiska. O którego marnotrawionej efektywnego racjonalizacji odpadem. później żywności”, realizowany stawało skład weszło świąteczne instytucji: (lider), Instytut Ochrony jedzenia, zapasów robieniem Szkoła Główna monitorowania „Opracowanie społeczny wpływ ekonomiczny, środowiskowy. Dlatego przemyślane ograniczamy ilość wytwarzanych odpadów negatywny środowisko” projekt podkreśla Mazurek. O projekcie PROM Wzmocnieniu instytucji publicznych zakresie przeciwdziałania marnotrawstwu służyć http://nowoczesnafarma.pl/Nie-marnujmy-zywnosci-nie-tylko-od-swieta-.html  
REKLAMA

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »