REKLAMA

Ekologiczny baton z SGGW dla osób aktywnych

teaser
Zespół badaczek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w składzie: prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, dr inż. Dorota Zielińska, dr inż. Aleksandra Szydłowska, dr inż. Anna Rzepkowska, mgr inż. Justyna Siwińska opracował recepturę ekologicznego i prozdrowotnego batonu wysokobiałkowego. Z przepisu możne nieodpłatnie skorzystać każdy.

Projekt warszawskich naukowców jest przeznaczony przede wszystkim dla osób aktywnych fizycznie, uprawiających sporty i szukających pożywnej, wysokobiałkowej przekąski, która mogłaby zastąpić niewielki posiłek.
baton muesli sggw

Opracowanie receptury trwało cztery miesiące. Proces składał się z trzech etapów. Pierwszy polegał na testowaniu wstępnych pomysłów: z dwudziestu receptur wybrano pięć, które optymalizowano pod kątem wytycznych partnera. Następnie odrzucono kolejne dwie, a pozostałe zoptymalizowano tak, że z każdego produktu otrzymano jeszcze trzy warianty. Zostały one poddane bardzo szczegółowym analizom mikrobiologicznym (mającym określić m.in. jak długo można przechowywać produkt w różnych warunkach), fizykochemicznym: oznaczono wartość odżywczą produktów, profil białkowy, ustalono kaloryczność i oceniono w kategoriach sensorycznych. Ostatecznie wybrano jeden produkt, który poddano ocenie konsumenckiej. Ta wypadła korzystnie: z ankiet przeprowadzonych wśród grupy badawczej wynika, że batony to produkty pożądane lub bardzo pożądane. Ponad 90% badanych zadeklarowało, że kupiłaby je w sklepie.

Zwycięski produkt – baton kokosowy – został jeszcze raz zoptymalizowany pod kątem dokładnych wytycznych firmy, która miała rozpocząć produkcję. W jego skład wchodzą wyłącznie ekologiczne składniki, które jednocześnie są nośnikami substancji bioaktywnych: wiórki kokosowe, mąka kokosowa, koncentrat białek serwatkowych, olej kokosowy, cukier trzcinowy, konfitura owocowa o smaku aronii, woda, gorzka czekolada oraz liofilizowane maliny jako posypka.

Także pozostałe receptury nadają się do wykorzystania. Są równie interesujące i byłyby oryginalną propozycją na naszym rynku. Z wszystkimi można zapoznać się na stronie internetowej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, gdzie zostały udostępnione wyniki grantu.

SGGW jako placówka badawcza zgłosiła się do konkursu na dotację do badań w zakresie rolnictwa ekologicznego organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi razem z partnerem-przedsiębiorstwem. Naukowcy opracowują recepturę, partner dostarcza niezbędnych surowców, a następnie wdraża produkt do produkcji. Ministerstwo finansuje takie badania po to, by popularyzować przetwórstwo surowców ekologicznych. Dlatego receptura nie może zostać opatentowana, należy ją natomiast udostępnić do nieodpłatnego wykorzystania.

Opracowała: Katarzyna Wolanin

 

 

Źródło
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
http://www.sggw.pl


Informacja dzięki uprzejmości Portalu Rolniczego NowoczesnaFarma.pl

Żródło: http://nowoczesnafarma.pl/Ekologiczny-baton-z-SGGW-dla-osob-aktywnych.html
 
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
*
Podpis:

125ml milk

teaser
równie interesujące byłyby oryginalną propozycją naszym rynku. wszystkimi Portalu trzcinowy, kokosowy, się na wchodzą kokosowy został zoptymalizowany dokładnych firmy, NowoczesnaFarma.pl Żródło: miała rozpocząć produkcję. skład wyłącznie serwatkowych, ekologiczne składniki, jednocześnie nośnikami substancji bioaktywnych: wiórki kokosowe, kokosowa, koncentrat białek zapoznać stronie Katarzyna przetwórstwo partner dostarcza niezbędnych surowców, następnie wdraża produkcji. finansuje badania popularyzować surowców Główna ekologicznych. Dlatego receptura zostać opatentowana, należy natomiast udostępnić Szkoła nieodpłatnego wykorzystania. Opracowała: recepturę, opracowują internetowej badawcza uprzejmości dzięki Konsumpcji, http://www.sggw.pl Informacja zostały Warszawie sklepie. Zwycięski wyniki grantu. SGGW placówka zgłosiła Naukowcy konkursu dotację badań zakresie rolnictwa organizowanego Wiejskiego Rolnictwa Gospodarstwa Rozwoju partnerem-przedsiębiorstwem. udostępnione badawczej kupiłaby zastąpić wszystkim osób fizycznie, uprawiających sporty szukających pożywnej, wysokobiałkowej przekąski, mogłaby niewielki przeznaczony posiłek. Opracowanie trwało cztery miesiące. Proces składał trzech etapów. Pierwszy polegał testowaniu przede naukowców pomysłów: Rzepkowska, Zespół badaczek Konsumpcji składzie: Danuta Kołożyn-Krajewska, Dorota Zielińska, Aleksandra Szydłowska, Justyna warszawskich Siwińska opracował recepturę prozdrowotnego batonu wysokobiałkowego. przepisu możne nieodpłatnie skorzystać każdy. Projekt wstępnych dwudziestu zadeklarowało, ocenie białkowy, ustalono kaloryczność oceniono kategoriach sensorycznych. Ostatecznie produkt, który poddano konsumenckiej. produktów, wypadła korzystnie: ankiet przeprowadzonych wśród wynika, batony produkty pożądane pożądane. badanych profil odżywczą receptur Zostały pięć, optymalizowano partnera. Następnie odrzucono kolejne zoptymalizowano każdego produktu otrzymano warianty. poddane wartość szczegółowym analizom mikrobiologicznym (mającym określić długo przechowywać różnych warunkach), fizykochemicznym: oznaczono http://nowoczesnafarma.pl/Ekologiczny-baton-z-SGGW-dla-osob-aktywnych.html  
REKLAMA

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »