W ramach Światowego Forum do spraw Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia, w październiku 2023 roku, zaplanowano drugą edycję Forum Nauki i Innowacji, pod egidą Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Temat tegorocznego forum żywności to "Transformacja systemów rolno-spożywczych przyspiesza działania na rzecz klimatu". W związku z tym, 2. edycja Forum Nauki i Innowacji FAO (SIF), realizowana w ramach tej inicjatywy, skupi się na "Nauce i innowacjach na rzecz działań w dziedzinie klimatu". SIF FAO odbędzie się w formacie hybrydowym, w siedzibie FAO w Rzymie oraz za pośrednictwem platformy cyfrowej.
FAO SIF 2023 umożliwi bardziej ukierunkowaną i strategiczną debatę na temat tego, w jaki sposób nauka, technologia i innowacje są niezbędne do przekształcenia systemów rolno-spożywczych oraz w jaki sposób praca na rzecz tej transformacji w konsekwencji pobudza działania na rzecz klimatu. Forum przedstawi również dobre praktyki wdrożenia technologii i innowacji na styku systemów rolno-spożywczych i działań na rzecz klimatu.
FAO zaprasza do dzielenia się przykładowymi studiami przypadku udanych wdrożeń na poziomie krajowym. Propozycje powinny dokumentować zatwierdzone i powtarzalne zastosowania, a nie wyniki badań przeprowadzonych w laboratorium lub na stacji badawczej. Termin wypełnienia kwestionariusza w tej sprawie upływa 23 czerwca 2023 roku.
Więcej informacji o projekcie dostępnych jest na stronie FAO.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars
Informacja dzięki uprzejmości Portalu Rolniczego NowoczesnaFarma.pl
Żródło: http://nowoczesnafarma.pl/Technologie-i-innowacje-w-branzy-rolno-spozywczej-sluzace-dzialaniom-na-rzecz-klimatu---kwestionariusz-FAO.html