Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyjął w dniu 30 listopada 2022 r. Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2021-2030. Jest to dokument, który ma doprowadzić do spełnienia wymagań Komisji Europejskiej w zakresie strategii „Od pola do stołu” oraz strategii na rzecz Bioróżnorodności 2030 w zakresie rolnictwa ekologicznego, tj. rozwój produkcji ekologicznej, w tym rozwój rynku produktów ekologicznych w Polsce.
Przypomnijmy, że Komisja Europejska w maju 2020 roku ogłosiła nowe podejście do rolnictwa w Unii Europejskiej pod nazwą Europejski Zielony Ład, stanowiący główny punkt programu działań politycznych Komisji Europejskiej dla rolnictwa. Narzędzia realizujące nowe podejście w systemie żywnościowym to:
- strategia „Od pola do stołu”,
- strategia na rzecz Bioróżnorodności 2030.
W strategiach tych, produkcja ekologiczna została wskazana jako sektor produkcji rolnej realizujący cele „zazieleniania” Wspólnej Polityki Rolnej, a także transformacji ekologicznej unijnego rolnictwa w rolnictwo o zrównoważonym sposobie gospodarowania, w szczególności poprzez działania rolników przeciwdziałające zmianom klimatu, zapewniające ochronę środowiska i zachowanie różnorodności biologicznej.
Z tego względu, Komisja Europejska wyznaczyła dla państw członkowskich Unii Europejskiej wspólny ambitny cel, jakim jest przeznaczenie do 2030 r. co najmniej 25% powierzchni użytków rolnych w Unii Europejskiej na rolnictwo ekologiczne. Dla Polski będzie to duże wyzwanie, gdyż obecnie udział rolnictwa ekologicznego w naszym kraju wynosi zaledwie 3%.
Ponadto Komisja Europejska zwróciła się do każdego państwa członkowskiego o opracowanie planu działań, który ma na celu rozwój produkcji ekologicznej oraz o wyznaczenie krajowej wartości powierzchni użytków rolnych przeznaczonej na rolnictwo ekologiczne do 2030 r., przy uwzględnieniu zróżnicowanych uwarunkowań państw członkowskich. Wsparcie sektora rolnictwa ekologicznego zaplanowano dla wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego od pola do stołu, począwszy od wsparcia rolników w obszarze produkcji rolnej surowców i przetwórstwa, poprzez działania wspierające inwestycje i potencjał rynkowy, w tym małych i średnich gospodarstw, skracanie łańcuchów dostaw, działania kształtujące popyt i zaufanie konsumentów do produktów ekologicznych i produkcji ekologicznej, aż po wsparcie integracji branży oraz krajowego doradztwa rolniczego.
„Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2021-2030” stanowi powyższy plan działań, którego celem jest rozwój produkcji ekologicznej, w tym rozwój rynku produktów ekologicznych w Polsce oraz przeznaczenie do 2030 r. co najmniej 7% powierzchni użytków rolnych objętych systemem produkcji ekologicznej. Cel ten oznacza podwojenie do 2030 r. powierzchni użytków rolnych objętych tym systemem w stosunku do roku 2019 oraz dążenie do osiągnięcia ponad miliona hektarów tej powierzchni. Zachęcamy do zapoznania się z tym dokumentem.
Zobacz również:
Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2021-2030.
Opracowanie: Grzegorz Wysocki na podstawie materiałów MRiRW.
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/
Informacja dzięki uprzejmości Portalu Rolniczego NowoczesnaFarma.pl
Żródło: http://nowoczesnafarma.pl/Ramowy-Plan-Dzialan-dla-Zywnosci-i-Rolnictwa-Ekologicznego-w-Polsce-639a176e0cca3.html