REKLAMA

Jakim gatunkiem drewna palić i jak je przechowywać?

By dbać o środowisko i czyste powietrze, nie trzeba rezygnować z kominka. Wystarczy stosować się do kilku zasad, które pozwolą na ekologiczne użytkowanie ogrzewaczy.

- Można cieszyć się wyjątkową atmosferą, którą tworzy piękna wizja ognia w kominku i jednocześnie zachować postawę proekologiczną – mówi Patrycja Sobień z antysmogowej kampanii „Nie rób dymu”, zajmującej się edukacją społeczeństwa w zakresie ekologicznego i ekonomicznego palenia drewnem.

Jakie drewno wybrać?

ekspert 1Zapomnij o drzewach iglastych. Spalają się bardzo szybko i wytwarzają dużo zanieczyszczeń – to wynik wysokiej wilgotności, żywicy i małej gęstości drewna. - Spośród drzew liściastych najlepiej wybierać: dąb, grab, jesion i buk. Ich drewno wytwarza najwięcej ciepła oraz najdłużej i najwolniej się pali – mówi Patrycja Sobień.

Drewno powinno być suche. Palić należy tylko drewnem odpowiednio długo sezonowanym (suszonym). Minimalny czas sezonowania drewna powinien wynosić dwa lata. Suche drewno wytwarza dużo więcej ciepła, a podczas jego spalania wytwarza się mniej dymu, a więc mniej szkodliwych substancji.

Czym rozpalać w kominku?

Rozpałka pod postacią kolorowych gazet to klasyczny błąd. Zadrukowane kartki zanieczyszczają powietrze, a podczas spalania zmieniają się w latający popiół, który może wlecieć do pomieszczenia. Nie używaj też alkoholu, benzyny, czy innych substancji łatwopalnych. To może być niebezpieczne i zakończyć się wybuchem, lub pożarem.

Bezpiecznie możesz używać rozpałek przeznaczonych specjalnie do kominka lub po prostu drewna, które szybko się spala, ale nie jest wilgotne – np. z drzew owocowych.

Przechowywanie drewna

By mieć pewność, że drewno, którym palimy w kominku jest nieszkodliwe dla środowiska, należy je też w odpowiedni sposób przechowywać. - Zapas należy składować tak, by drewno miało jak największy dostęp do powietrza i jednocześnie chronić je przed wilgocią. Najlepiej więc trzymać je na zewnątrz i pod zadaszeniem – radzi ekspert z „Nie rób dymu”.

 

835ml milk

ekspert 1
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach ekologicznych oraz przydatnych poradach możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

– drewna drewno gatunkiem wytwarza należy palić przechowywać? powietrze, jednocześnie kominku „Nie rób mówi Patrycja szybko które spalania podczas łatwopalnych. substancji innych alkoholu, używaj niebezpieczne pomieszczenia. zakończyć wlecieć który benzyny, zanieczyszczają popiół, postacią ciepła, szkodliwych substancji. Czym rozpalać kominku? Rozpałka kolorowych latający klasyczny błąd. Zadrukowane kartki pożarem. zmieniają wybuchem, rozpałek Bezpiecznie powietrza sposób przechowywać. składować miało największy dostęp chronić środowiska, wilgocią. Najlepiej trzymać zewnątrz zadaszeniem ekspert odpowiedni nieszkodliwe możesz drewna, używać wynosić przeznaczonych specjalnie kominka prostu spala, palimy wilgotne owocowych. Przechowywanie drewna By pewność, drewno, którym więcej długo powinien piękna ekonomicznego ekologicznego zakresie społeczeństwa edukacją zajmującej dymu”, kampanii antysmogowej Sobień czyste proekologiczną postawę zachować tworzy drewnem. Jakie którą atmosferą, wyjątkową cieszyć Można ogrzewaczy. użytkowanie ekologiczne pozwolą zasad, stosować Wystarczy kominka. rezygnować palenia środowisko sezonowania jesion Minimalny (suszonym). sezonowanym trzeba odpowiednio drewnem Palić suche. powinno Sobień. Drewno najwolniej najdłużej ciepła najwięcej wybierać: wybrać? Zapomnij wysokiej drzewach iglastych. Spalają bardzo wytwarzają zanieczyszczeń wilgotności, najlepiej żywicy małej gęstości drewna. Spośród liściastych dymu”.  
REKLAMA

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »