REKLAMA

Jakim gatunkiem drewna palić i jak je przechowywać?

By dbać o środowisko i czyste powietrze, nie trzeba rezygnować z kominka. Wystarczy stosować się do kilku zasad, które pozwolą na ekologiczne użytkowanie ogrzewaczy.

- Można cieszyć się wyjątkową atmosferą, którą tworzy piękna wizja ognia w kominku i jednocześnie zachować postawę proekologiczną – mówi Patrycja Sobień z antysmogowej kampanii „Nie rób dymu”, zajmującej się edukacją społeczeństwa w zakresie ekologicznego i ekonomicznego palenia drewnem.

Jakie drewno wybrać?

ekspert 1Zapomnij o drzewach iglastych. Spalają się bardzo szybko i wytwarzają dużo zanieczyszczeń – to wynik wysokiej wilgotności, żywicy i małej gęstości drewna. - Spośród drzew liściastych najlepiej wybierać: dąb, grab, jesion i buk. Ich drewno wytwarza najwięcej ciepła oraz najdłużej i najwolniej się pali – mówi Patrycja Sobień.

Drewno powinno być suche. Palić należy tylko drewnem odpowiednio długo sezonowanym (suszonym). Minimalny czas sezonowania drewna powinien wynosić dwa lata. Suche drewno wytwarza dużo więcej ciepła, a podczas jego spalania wytwarza się mniej dymu, a więc mniej szkodliwych substancji.

Czym rozpalać w kominku?

Rozpałka pod postacią kolorowych gazet to klasyczny błąd. Zadrukowane kartki zanieczyszczają powietrze, a podczas spalania zmieniają się w latający popiół, który może wlecieć do pomieszczenia. Nie używaj też alkoholu, benzyny, czy innych substancji łatwopalnych. To może być niebezpieczne i zakończyć się wybuchem, lub pożarem.

Bezpiecznie możesz używać rozpałek przeznaczonych specjalnie do kominka lub po prostu drewna, które szybko się spala, ale nie jest wilgotne – np. z drzew owocowych.

Przechowywanie drewna

By mieć pewność, że drewno, którym palimy w kominku jest nieszkodliwe dla środowiska, należy je też w odpowiedni sposób przechowywać. - Zapas należy składować tak, by drewno miało jak największy dostęp do powietrza i jednocześnie chronić je przed wilgocią. Najlepiej więc trzymać je na zewnątrz i pod zadaszeniem – radzi ekspert z „Nie rób dymu”.

 

835ml milk

ekspert 1
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach ekologicznych oraz przydatnych poradach możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

– drewna drewno gatunkiem wytwarza należy palić przechowywać? kominku szybko jednocześnie „Nie rób które podczas spalania mówi powietrze, Patrycja który popiół, pomieszczenia. wlecieć innych niebezpieczne zakończyć wybuchem, łatwopalnych. substancji alkoholu, benzyny, używaj zanieczyszczają rozpalać kominku? Rozpałka postacią więcej Czym szkodliwych substancji. kolorowych klasyczny ciepła, zmieniają pożarem. kartki błąd. Zadrukowane latający rozpałek miało największy dostęp składować przechowywać. odpowiedni sposób powietrza chronić zadaszeniem ekspert dymu”.   zewnątrz trzymać wilgocią. Najlepiej środowiska, nieszkodliwe specjalnie kominka prostu przeznaczonych wynosić możesz używać drewna, spala, drewno, którym palimy pewność, drewna By wilgotne owocowych. Przechowywanie Bezpiecznie długo Sobień antysmogowej kampanii czyste proekologiczną zachować postawę dymu”, zajmującej ekonomicznego palenia ekologicznego zakresie edukacją społeczeństwa piękna tworzy stosować zasad, pozwolą Wystarczy kominka. trzeba rezygnować ekologiczne użytkowanie atmosferą, którą wyjątkową cieszyć ogrzewaczy. Można drewnem. Jakie środowisko najwolniej Sobień. Drewno powinno najdłużej ciepła jesion najwięcej suche. Palić Minimalny sezonowania (suszonym). sezonowanym drewnem odpowiednio wybierać: najlepiej bardzo wytwarzają zanieczyszczeń Spalają iglastych. wybrać? Zapomnij drzewach wysokiej wilgotności, Spośród liściastych drewna. gęstości żywicy małej powinien
REKLAMA

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »