W związku z napływającymi informacjami, dotyczącymi wprowadzania do obrotu pasz konwencjonalnych oznakowanych terminami tj. „bio” i „eko” lub innymi terminami mogącymi wprowadzać w błąd poprzez sugerowanie, że odnoszą się do ekologicznej metody produkcji, producentów poszukujących pasz do produkcji ekologicznej, informujemy, że przy zakupie pasz jak i innych surowców należy zwracać szczególną uwagę na to czy są to produkty ekologiczne lub czy mogą być stosowane w rolnictwie ekologicznym.
Należy podkreślić, że nie wszyscy producenci pasz zawierających w nazwie swojej firmy termin „bio” lub „eko” wytwarzają produkty rolnictwa ekologicznego. Bardzo często takie pasze (lub surowce) oznakowane są również informacją, że nie jest to produkt ekologiczny w rozumieniu rozporządzenia (WE) 834/2007 lub, że nie jest przeznaczony do stosowania w rolnictwie ekologicznym.
Producenci ekologiczni chcący uniknąć ryzyka zastosowania paszy czy surowca niepochodzącego z produkcji ekologicznej, powinni dokładnie zapoznawać się z informacjami zamieszczonymi na etykietach produktów lub w razie wątpliwości zwrócić się z prośbą o pomoc do jednostki certyfikującej lub IJHARS.
Źródło: IJHARS
Źródło Lubuska Izba Rolnicza http://lir.agro.pl/
Informacja dzięki uprzejmości Portalu Rolniczego NowoczesnaFarma.pl
Żródło: http://nowoczesnafarma.pl/INFORMACJA-DLA-PRODUCENTOW-EKOLOGICZNYCH-DOTYCZACA-STOSOWANIA-PASZ-I-SUROWCOW-DO-PRODUKCJI-5cb8d6d167c04.html