REKLAMA

Razem, by nie marnować żywności

14 października 2016 roku odbyło się posiedzenie Rady ds. Zrównoważonego Wykorzystania Żywności FPBŻ połączone z debatą ekspercką „Razem, by nie marnować żywności”.

Rada ds. Zrównoważonego Wykorzystania Żywności opracowuje zasady i strategie dzięki którym ogranicza się niepotrzebne straty jedzenia. Od czasu powołania Rady w 2011 roku, Przedstawiciel Głównego Inspektoratu JHARS aktywnie uczestniczy w jej pracach.

W debacie „Razem, by nie marnować żywności” zorganizowanej przy współudziale Federacji Polskich Banków Żywności oraz Brytyjsko-Polskiej Izby Handlowej, wzięli udział przedstawiciele różnych środowisk zajmujących się żywnością. Wszyscy uczestnicy spotkania jednogłośnie przyznali, że kluczową rolę w zwalczaniu marnowania żywności ma edukacja. Poza tym wszyscy zgodzili się, że problem strat jedzenia powinien być rozpatrywany na każdym etapie łańcucha żywnościowego.

W Polsce co roku marnuje się aż 9 milionów ton żywności. Według badań brytyjskiej organizacji WRAP aż 7 mln ton  żywności marnujemy w naszych domach. Podczas debaty „Razem, by nie marnować żywności” zaprezentowano najnowsze wyniki badań CBOS, z których wynika, że Polacy najczęściej wyrzucają owoce, warzywa, pieczywo i to co pozostaje z przyrządzonych posiłków.

Zachęcamy do zapoznania się z materiałami udostępnionymi dzięki uprzejmości Federacji Polskich Banków Żywności.

2016 plakat druk druk1 druk22

 

Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl

Informacja dzięki uprzejmości Portalu Rolniczego NowoczesnaFarma.pl

Żródło: http://nowoczesnafarma.pl/Razem--by-nie-marnowac-zywnosci-583c9231aee80.html
 

125ml milk

2016 plakat druk
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach ekologicznych oraz przydatnych poradach możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

marnować żywności Razem, „Razem, dzięki Żywności żywności” Banków uprzejmości Federacji badań Polskich Wykorzystania Zrównoważonego domach. etapie łańcucha wyniki najnowsze zaprezentowano debaty Podczas marnuje naszych Polsce  żywności organizacji brytyjskiej żywnościowego. W Według żywności. milionów marnujemy najczęściej z których udostępnionymi NowoczesnaFarma.pl Żródło: Rolniczego Portalu http://www.ijhar-s.gov.pl Informacja Rolno-Spożywczych Artykułów Handlowej Jakości Inspekcja Żywności.      Źródło materiałami wynika, zapoznania posiłków. Zachęcamy przyrządzonych pozostaje pieczywo warzywa, owoce, wyrzucają rozpatrywany Polacy każdym edukacja. powinien którym aktywnie Inspektoratu Głównego Przedstawiciel powołania jedzenia. straty niepotrzebne ogranicza i strategie pracach. W zasady opracowuje żywności”. Rada ekspercką debatą połączone posiedzenie odbyło października uczestniczy debacie jedzenia uczestnicy problem zgodzili wszyscy marnowania w zwalczaniu kluczową przyznali, jednogłośnie spotkania Wszyscy zorganizowanej żywnością. zajmujących środowisk różnych przedstawiciele udział wzięli Handlowej, Brytyjsko-Polskiej współudziale http://nowoczesnafarma.pl/Razem--by-nie-marnowac-zywnosci-583c9231aee80.html  
REKLAMA

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »