REKLAMA

Unijni kontrolerzy zbadają system kontroli żywności ekologicznej

etoEuropejski Trybunał Obrachunkowy sprawdza obecnie poprawność kontroli żywności ekologicznej w UE. Kontrolerzy badają system kontroli obejmujący produkcję, przetwarzanie, dystrybucję i przywóz produktów ekologicznych, aby ocenić, czy konsumenci mogą obecnie w większym stopniu polegać na tym, że produkty określane jako ekologiczne rzeczywiście takie są, niż w 2012 r., kiedy Trybunał przeprowadził ostatnią kontrolę w tym sektorze. Kontrolerzy opublikowali też dokument informacyjny na temat systemu kontroli żywności ekologicznej w UE, będący źródłem informacji dla osób zainteresowanych tym zagadnieniem.

Produkcja ekologiczna to sposób produkcji żywności i innych produktów z poszanowaniem naturalnych cykli życia. Ekologiczny charakter produktów weryfikuje się poprzez system certyfikacji ustanowionego w prawodawstwie unijnym i nadzorowanego przez Komisję Europejską. Za wdrażanie systemu odpowiadają państwa członkowskie, a inspekcje są prowadzone zarówno przez organy publiczne, jak i prywatne.

Rynek sprzedaży detalicznej produktów ekologicznych w UE zwiększył się w latach 2010–2015 o 54%. Łączny obszar upraw ekologicznych w UE w tym samym okresie powiększył się o 21%. Przywóz produktów ekologicznych wzrósł w latach 2012–2015 o 32%. Produkty ekologiczne są wprawdzie droższe od produktów wytwarzanych konwencjonalnie, lecz rynek z trudem nadąża za popytem – wyższa cena, jaką konsumenci są gotowi zapłacić, może więc zachęcać do stosowania nieuczciwych praktyk w sprzedaży produktów ekologicznych.

– Wyzwaniem, przed którym stoi sektor ekologiczny, jest zapewnienie stałego wzrostu podaży i popytu przy jednoczesnym utrzymaniu zaufania konsumentów – stwierdził Nikolaos Milionis, członek Europejskiego Trybunału Obrachunkowego odpowiedzialny za kontrolę.

W ramach wspólnej polityki rolnej certyfikowani rolnicy prowadzący gospodarstwa ekologiczne otrzymują płatności z tytułu zazieleniania. Ekologiczni rolnicy uzyskują ponadto wsparcie z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich zarówno w związku z przejściem na stosowanie praktyk rolnictwa ekologicznego, jak i na ich utrzymanie. Łączny wkład Funduszu w płatności na rzecz rolnictwa ekologicznego w latach 2014–2020 wynosi 6,5 mld euro.

Sprawozdanie z kontroli ma zostać opublikowane na początku 2019 r. Wejdzie w skład cyklu sprawozdań Trybunału dotyczących różnych aspektów łańcucha dostaw żywności, w tym marnotrawienia żywności (sprawozdanie opublikowano w styczniu 2017 r.), dobrostanu zwierząt (w toku) i bezpieczeństwa żywności (w toku).

Źródło: www.eca.europa.eu

 

 


Źródło
Krajowa Rada Izb Rolniczych
http://krir.pl


Informacja dzięki uprzejmości Portalu Rolniczego NowoczesnaFarma.pl

Żródło: http://nowoczesnafarma.pl/-Unijni-kontrolerzy-zbadaja-system-kontroli-zywnosci-ekologicznej.html
 

125ml milk

eto
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach ekologicznych oraz przydatnych poradach możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

żywności kontroli produktów system ekologicznej Unijni kontrolerzy ekologicznych latach ekologiczne zbadają systemu płatności Trybunału Europejskiego zarówno Łączny konsumenci – Trybunał obecnie Funduszu rolnictwa rolnicy Kontrolerzy praktyk sprzedaży gospodarstwa wzrostu otrzymują popytu tytułu zazieleniania. uzyskują ponadto wsparcie Rolnego Rozwoju Ekologiczni polityki prowadzący Milionis, jednoczesnym utrzymaniu zaufania konsumentów podaży stwierdził Nikolaos członek certyfikowani Obrachunkowego Wiejskich odpowiedzialny kontrolę. W wspólnej rolnej Obszarów wkład związku Opublikowano: dobrostanu zwierząt bezpieczeństwa toku). Źródło: www.eca.europa.eu   Katarzyna Kuznowicz 2018 opublikowano   Źródło Krajowa Rolniczych http://krir.pl Informacja dzięki uprzejmości Portalu Rolniczego NowoczesnaFarma.pl Żródło: styczniu (sprawozdanie przejściem opublikowane stosowanie ekologicznego, utrzymanie. zapewnienie ekologicznego 2014–2020 wynosi euro. Sprawozdanie zostać początku marnotrawienia Wejdzie skład sprawozdań dotyczących różnych aspektów łańcucha dostaw żywności, stałego gotowi ekologiczny, zainteresowanych opublikowali dokument informacyjny będący źródłem informacji osób zagadnieniem. Produkcja kontrolę ekologiczna sposób produkcji innych poszanowaniem naturalnych życia. Ekologiczny sektorze. ostatnią weryfikuje dystrybucję Europejski Obrachunkowy sprawdza poprawność badają obejmujący produkcję, przetwarzanie, przywóz przeprowadził ekologicznych, ocenić, większym stopniu polegać produkty określane rzeczywiście charakter poprzez sektor nadąża wzrósł 2012–2015 Produkty wprawdzie droższe wytwarzanych konwencjonalnie, trudem popytem powiększył wyższa zapłacić, zachęcać stosowania nieuczciwych ekologicznych. – Wyzwaniem, którym Przywóz okresie certyfikacji państwa ustanowionego prawodawstwie unijnym nadzorowanego Komisję Europejską. wdrażanie odpowiadają członkowskie, obszar inspekcje prowadzone organy publiczne, prywatne. Rynek detalicznej zwiększył 2010–2015 http://nowoczesnafarma.pl/-Unijni-kontrolerzy-zbadaja-system-kontroli-zywnosci-ekologicznej.html  
REKLAMA

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »